Ko ima najbrži internet na svetu, a kako se rangira Srbija?

Najnovije istraživanje širokopojasnog interneta u 221 državi i teritoriji na planeti pokazalo je neke zanimljive rezultate.

Izvor: startit.rs

Sreda, 09.09.2020.

18:26

Ko ima najbrži internet na svetu, a kako se rangira Srbija?
Foto: depositphotos/kubais

Prema rezultatima istraživanja kompanije Cable.co.uk, u Srbiji je potrebno nešto manje od pola sata da se skine film veličine 5GB, a prosečna brzina širokopojasnog interneta u našoj zemlji je 24,74 megabita po sekundi (Mbps). Ovo smešta našu zemlju na 65. mesto.

Pre tri godine Srbija je zauzimala 45. mesto, ali to ne znači da je danas prosečna brzina interneta manja, već da su druge zemlje značajnije napredovale. Te 2017. godine je prosek u Srbiji bio 12,25 Mbps.

Kako je u komšiluku?

Kada je reč o komšiluku, Hrvatska je zauzela 25. poziciju, Rumunija je na 26. mestu, Bugarska je 36. na listi, a Crna Gora 63. Najlošiji internet je u Severnoj Makedoniji (109), a loša je i Bosna i Hercegovina (88).

Po ceni kablovskog interneta, Srbija je zauzela 27. poziciju, sa prosečnom cenom paketa od 17,02 dolara. U Rumuniji on košta 8,15 dolara, čime je ova država zauzela 4. poziciju.

Bugarska je na 23. mestu (15,93 dolara), dok je u Hrvatskoj internet skuplji skoro duplo nego u Srbiji, pa se ta zemlja našla na 65. mestu.

Najbrži internet u poreskim rajevima

Prvorangirana po brzini je Kneževina Lihtenštajn, u kojoj ćete film s početka ove priče preuzeti za manje od tri minuta, a prosečna brzina je 229,98 Mbps.

U samom vrhu je još nekoliko malenih država poput Džersija i Gibraltara. Uz brzinu interneta i svoju malu površinu, ove zemlje su poznate i kao poreski rajevi. U top deset nalaze se i Luksemburg i Monako.

Globalna tabela brzine interneta za 2020. godinu pokazuje da Zapadna Evropa dominira, jer se osam od deset najbržih zemalja na svetu sa širokopojasnom mrežom nalazi upravo na tom delu kontinenta.

Mađarska (99,74 Mbps) i Hong Kong (105,32 Mbps) su ušle u prvih deset država i teritorija van Zapadne Evrope gde se nudi najbrži širokopojasni internet u Evropi i u svetu.

Očekivano najsporiji internet u Africi, ali šta se dešava u Kini?

Najsporiji internet se nalazi u najsiromašnijim državama u Africi – prosek svega 3,80 megabita po sekundi. Onaj film s početka priče se u ovoj regiji skida više od četiri sata, a u Južnom Sudanu bi vam bio potreban gotovo čitav dan.

Ni tehnološki sve naprednija Kina, sa svojim 5G gradovima, nije u mnogo zavidnijem položaju, pokazuju rezultati istraživanja. U proseku ona ima prilično spor internet i u njoj je za preuzimanje pomenutog filmskog ostvarenja potrebno pet i po sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: