Koliko termalne paste vam je zaista potrebno, i kako da je nanesete?

Većina ljudi koji koriste računar, bar jednom se susrela sa izrazom "termalna pasta". Međutim, da li znate čemu ona tačno služi i kako da je pravilno nanesete?

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2020.

15:22

Koliko termalne paste vam je zaista potrebno, i kako da je nanesete?
Foto: depositphotos/Scharfsinn

Termalna pasta (poznata i kao "termalna mast", "termalni materijal" ili "termalni gel") je polutečna supstanca koja se nanosi na metalni deo kućišta procesora na vašem računaru i omogućava efikasno hlađenje, odnosno sprečava da se vaš računar pregreje i tako počne da se kvari.

Za početak - nanosi na vrh CPU-a, a ne na dno. Dakle - stavljate je na metalnu ploču (tamo gde se štampaju podaci proizvođača i modela), a tamo gde vidite na desetine kvadratića ili iglica.

Takođe, imajte na umu i da možda već imate termalnu pastu na kuleru koji je došao zajedno sa vašim računarom. Proverite ploču tamo gde se nalazi mali ventilator, i ako ima sivkaste tragove po sebi, onda je pasta već tu.

Tačnu količinu termalne paste koja vam je potrebna, najbolje je opisati ovako: "ne mnogo".

Svi veliki proizvođači preporučuju da nanesete samo malo paste, odnosno kapljicu veličine graška, i to direktno na sredinu procesora pre nego što stavite kuler. Možda će vam trebati malo više ako imate neki veliki procesor, ali u principu, centimetar u prečniku je sasvim dovoljan.

Ne brinite ako nije savršeno ujednačeno, i ne pokušavajte da raširite pastu svuda po procesoru. Dovoljna je jedna kap, a toplota će odraditi svoje i sve rasporediti kako treba.

Ako ste i dalje zabrinuti, zapamtite ovo: premalo termalne paste je bolje nego previše. S obzirom na to da su kuler i procesor blizu, previše paste se može proširiti van ploče i oštetiti procesor.

Ako nanesete premalo paste i računar se zagreva, uvek možete naneti još, ali čišćenje paste iz rupica na matičnoj ploči je mnogo problematičnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: