Sumnja u TikTok prešla "preko bare": I u Evropi spremaju istragu

Francuski regulator za zaštitu privatnosti podataka CNIL saopštio je danas da je pokrenuo preliminarnu istragu o aplikaciji za deljenje video sadržaja TikTok jer je dobio žalbu jednog korisnika, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.08.2020.

15:44

Sumnja u TikTok prešla
Foto: depositphotos/Daniel.Constante

Aplikacija TikTok, u vlasništvu kineske kompanije BajtDens, već je pod istragom američkih, holandskih i vlasti Evropske unije povodom pitanja privatnosti podataka.

"U maju smo dobili jednu žalbu na TikTok, povodom koje se sada sprovodi istraga", rekao je portparol CNIL-a, ali je odbio da objasni prirodu žalbe ili identitet tužitelja.

Britanska agencija podseća da zvaničnici SAD-a tvrde da TikTok navodno predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost zbog načina na koji obrađuje podatke. Predsednik Donald Tramp je zapretio da će zabraniti TikTok ukoliko se BajtDens u roku od 45 dana ne dogovori o prodaji ove aplikacije Majkrosoftu.

Evropski odbor za zaštitu privatnih podataka (EDPB) saopštio je u junu da će formirati radnu grupu za procenu aktivnosti kompanije TikTok na teritoriji tog bloka nakon zahteva evropskih poslanika koje brine prikupljanje podataka i mogući rizici po bezbednost i privatnost.

Sličnu istragu je u maju najavio holandski regulator za zaštitu podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: