Da li svojevoljno napuštate karantin? Aplikacija "Ostani kod kuće" će to saznati VIDEO

Početkom aprila zbog koronavirusa u samoizolaciji bilo je blizu 80.000 ljudi, dok ih danas ima oko deset hiljada. Kako bi policiji koja svakodnevno proverava da li građani poštuju meru samoizolacije posao bio olakšan, jedan beogradski inženjer osmislio je aplikaciju pod nazivom "Ostani kod kuće".

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2020.

18:49

Da li svojevoljno napuštate karantin? Aplikacija
Foto: printscreen/Prva TV

Veliki broj građana koji su bili u izolaciji svojevoljno je napuštao karantin, a poznati su slučajevi onih koji su bežali i iz bolnice tokom lečenja. Kako bi predupredio takav scenario, inženjer Sava Živanović iz Beograda je zajedno sa svojim timom osmislio aplikaciju "Ostani kod kuće".

"Vi instalirate aplikaciju na telefon nadležno lice vam dodeli lokaciju na kojoj treba da budete, kod kuće ili u hotelu i onda povremeno proverava gde se nalazi vaš telefon, a da bi se potvrdilo da ste vi pri svom telefonu morate da napravite selfi tu se ta slika ubaci se lokacija gde se nalazite i onda se proverava", rekao je Živanović.

Umesto da policija odlazi na adrese ljudi u samoizolaciji i tako proverava da li poštuju svoju i tuđu bezbednost, čitava procedura ovom aplikacijom bila bi značajno olakšana. Provera autentičnosti fotografije i lokacije omogućena je sistemom "VerifiedByPi", koji je prošle godine Živanović kreirao sa svojim timom.

"Za policajce odnosno nadležna lica koja nadgledaju samu aplikaciju je vrlo lako korišćenje cele web aplikacije, a vrhu se nalaze podaci osobe u sredini se nalazi mapa gde se nalazi ta osoba napravila koje mogu da se provere", objasnio je Živanović.

Kako kaže, te fotografije se prenose na server, gde nadležni organi mogu da pristupe svim fotografijama da vide šta se dešava. Takođe, biće upozoreni ako se neko ne nalazi na lokaciji na kojoj treba da bude.

Protiv onih koji ne poštuju karantin pokreće se krivični postupak, te je zaprećena kazna i do tri godine zatvora. Ideja inženjera je kažu bila da na lep način ubede ljude da se isplati poštovati zakone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: