"Veštačka inteligencija nadvladaće ljude za manje od pet godina"

Tehnološki mogul Ilon Mask upozorio je na to da bi veštačka inteligencija mogla da "nadvlada" ljude u narednih pet godina.

Izvor: B92, Independent

Sreda, 29.07.2020.

13:33

Foto: Depositphotos/ChinaImages

Ovo predviđanje predstavlja značajnu reviziju ranijih procena tzv. "tehnološkog singulariteta", odnosno trenutka kada veštačka inteligencija (AI) nadmašuje ljudsku i razvija se neshvatljivom brzinom.

Tehnološki stručnjak i futurista Rej Kurcvajl procenio je nedavno da se ovo neće desiti sve do 2045. godine, na osnovu eksponencijalnog napretka tehnologije, odnosno robotike, računara i pomaka u razvoju veštačke inteligencije. Vlasnik "Tesle", izgleda, nije saglasan sa ovim.

"Mislim da veoma pametni ljude zanemaruju veštačku inteligenciju jer misle da računar nikada neće da bude pametan kao oni. Ovo je, naravno, lažna pretpostavka izazvana sujetom" izjavio je Mask za Njujork tajms.

"Idemo ka situaciji u kojoj je AI znatno pametnija od ljudi i mislim da je će se to desiti za manje od pet godina. To ne znači da će za pet godina sve da ode dođavola, nego da će nam sve izgledati čudno i nestabilno", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: