Nemate telefon, nećete aplikaciju? Nema problema, tu je uređaj za praćenje

Singapur je počeo da deli uređaje za praćenje kontakata sa Bluetooth funkcijom kao deo svojih mera za usporavanje širenja koronavirusa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2020.

09:35

Default images

Takozvani "TraceTogether tokeni" su alternativa vladinoj aplikaciji za praćenje kontakata i namenjeni su ljudima koji ne poseduju ili ne vole da koriste mobilni telefon.

Najava uređaja je u jednom delu javnosti naišla na zabrinutosti zbog privatnosti, a prva serija distribuira se ugroženim starijim osobama koje imaju malu ili nikakvu podršku porodice ili imaju problema sa kretanjem.

Tokeni imaju jedinstvene QR kodove i nije im potrebno punjenje jer imaju bateriju koja traje do devet meseci. Uređaji rade tako što razmenjuju Bluetooth signale sa drugim obližnjim tokenima, ili telefonima koji koriste aplikaciju TraceTogether.

Korisnici će biti upozoreni od službenika za praćenje kontakata ako otkriju da su bili u blizini nekoga ko je zaražen. Ako se potom potvrdi da su se i oni zarazili, podaci će biti preuzeti sa uređaja.

Singapurske vlasti tvrde kako nema razloga za zabrinutost, zbog toga što ovi tokeni nisu napravljeni da prate kretanje ljudi. Podaci će biti prikupljeni, šifrovani i čuvani u tokenu najviše 25 dana.

Vlasti su takođe saopštile da se podacima ne može pristupiti daljinski, jer tokeni nemaju mogućnost povezivanja na internet, niti signal kao kod mobilnog telefona. Osim toga, nemaju ni GPS, pa ne prikupljaju ni takve podatke o lokacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: