Top 5 najbezbednijih internet-pregledača: Opreza nikad dosta

Bilo da internet koristite samo za društvene mreže, filmove i muziku, ili ste zahtevan korisnik, jedna od najvažnijih stvari kada ste za računarom jeste sigurnost. Zbog toga vam predstavljamo listu od pet najbezbednijih internet-pregledača.

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2020.

13:49

Top 5 najbezbednijih internet-pregledača: Opreza nikad dosta
Foto: Depositphotos, mikkolem

1. Mozilla Firefox

U pitanju je, naravno, internet pregledač visoke sigurnosti, koji sa lakoćom pobeđuje konkurenciju kada su privatnost, jednostavnost i sigurnost u pitanju. Firefox je open-source pregledač. Uz to, razvija ga neprofitna Mozilla fondacija, što dodatno doprinosi kredibilitetu.

Ovaj pregledač vam omogućava da surfujete internetom bez brige da vas neko "prati". Unapred je podešeno da su svi "kolačići" za praćenje među različitim sajtovima blokirani, pa tako, na primer, društvene mreže ne mogu da gledaju šta radite i tako grade vaš "korisnički profil".

Osim toga, koristi i DNS-over-HTTPS zaštitu - vrši se enkripcija internet adrese koju tražite, pre nego što zapravo i pošaljete svoj zahtev na internet.

2. Tor

Naravno da ovakva lista bez Tora ne može da prođe. Ovo je modifikovani Mozilla Firefox pregledač, uz dodatke koji vam omogućavaju da bezbednije surfujete internetom, ali i da pristupite dark web-u.

Ekstenzije kao što su NoScript, HTTPS Everivere, TorButton i TorLauncher, biće vam potrebne za bezbednu posetu dark web-a. Neki bi rekli da je mana Tora je upravo to što podržava pristup raznim "sumnjvim sajtovima", ali postoji još jedan, veći problem, piše portal Make Use Of.

Zbog toga što se toliko fokusira da vas zaštiti, desi se da Tor pregledač usput i "pokvari" nekoliko stvari. Mada je situacija mnogo bolja nego ranije, ipak će i dalje veliki broj internet-stranica jimati problema sa radom kada im pristupate iz Tora, pa zato on nije idealan za svakodnevno korišćenje interneta.

3. Epic Privacy Browser

U pitanju je internet-pregledač zasnovan na Chromium-u, sa jakim fokusom na bezbednost i privatnost.

Epic Privacy Browser blokira mnoge "advertising trackers", što sajtovi koriste kako bi vam slali reklame. Uz to, jednim klikom možete da uključite enkripciju svoje IP adrese.

Takođe, blokira i mnoge ekstenzije. Mada je Epic zasnovan na Chromium-u i mogao bi da ima pristup širokoj paleti ekstenzija koje koristi i Google Chrome, developeri su smatrali da bi ovo bilo nepotreban rizik, pa su odlučili da smanje mogućnost ugrožavanja sigurnosti. 4. Comodo IceDragon

Ovo je siguran pregledač koji je razvila kompanija Comodo. Zasnovan je na Mozilla Firefoxu, tako da sadrže puno istih bezbednosnih karakteristika.

Na primer, Comodo Site Inspector alat ovog pregledača skenira internet-stranicu pre nego što je posetite. Tu je i opcija da koristite Comodo Secure DNS za brže učitavanje interent-stranica. Provera validacije domena, takođe, dva puta proverava SSL sertifikate.

Još jedan plus je što možete koristiti čitav niz ekstenzija Firefoxa.

5. Dooble

Dooble je jedinstven na ovoj listi, zbog toga što ne radi ni na Chromium ni na Firefox bazi - razvija se nezavisno, što je prilično impresivno.

Fokurisan je na bezbednost - Unapred su podešene opcije blokiranja oglasa i trackera, blokiranje skripti, enkripcija bookmark-a i istorije pregledača itd. Flash i JavaScript su, takođe, isključeni automatski.

Zanimljivo je da Dooble možete koristiti i kao FTP klijent za prenos datoteka na server, ili obrnuto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: