Windows vam stalno puca? Evo spiska najčešćih razloga

Iako je danas stabilniji nego pre, operativni sistem Windows pre ili kasnije će prestati da funkcioniše. Možda će se pojaviti plavi ekran smrti, možda će se "smrznuti" i potpuno zablokirati, ali to će se dogoditi.

Izvor: tportal.hr

Ponedeljak, 22.06.2020.

14:44

Windows vam stalno puca? Evo spiska najčešćih razloga
Foto: Getty/Drew Angerer / Staff

Kad do toga dođe, verovatno ćete se zapitati kako možete da sprečite da se to ponovi. Ovo su najčešći razlozi zbog kojih Windows puca.

Problemi s RAM

Vaš kompjuter ima važne podatke u radnoj memoriji. Ako se pojave problemi u njenom radu, moguće je da će operativni sistem zbog toga da pukne. Ako vidite poruku poput "Fatal Exception Error", to je znak da kompjuter pokušava da dođe do podataka iz memorije, ali u tome ne uspeva. To je dobar pokazatelj da nešto nije u redu s RAM-om. Možete da upotrebite besplatne alate poput MemTest86 kako bi proverili da li sve u redu. Isplati se i pogledati da li su pločice s RAM-om dobro uglavljene tamo gde treba da budu.

Premalo RAM-a takođe može da dovede do problema, iako obično ne i do rušenja Windowsa. Ako problem nije u RAM-u, proverite matičnu ploču. Ako je s njom sve u redu, vreme je za drugi korak.

Problemi s driverima

Driver je specijalizovani softver pomoću kojeg Windows komunicira s različitim hardverom povezanim s vašim kompjuterom. Uglavnom oni budu automatski instalirani i nadograđeni kad spojite novi uređaj ili pokrenete Windows Update. Ali, ako nešto s njima ne radi kako treba mogu da dovedu do ozbiljnih problema. Najčešće je to posledica loše ručne instalacije ili nekvalitetnog proizvođačkog softvera.

Pripazite da li se negde u porukama o greškama spominje određeni hardver jer bi to mogao da bude krivac. Proverite i u Device Manageru (desni klik miša na dugme Start) da li ima znakova za uzbunu koji vas upozoravaju na moguće probleme s hardverom.

Memorija za skladištenje je u problemima

Vaša memorija za skladištenje podataka (hard disk ili SSD) takođe može da bude odgovorna za rušenje Windowsa. To može da se manifestuje tako što će do pucanja sistema doći samo pri otvaranju pojedinih datoteka. Ako to počne da vam se dešava, deo diska na kojem su te datoteke verovatno nije ispravan ili bi mogao da "ispustiti dušu" u svakom trenutku.

Kod starijih hard diskova znak problema može da bude kliktanje pri radu kojeg pre nije bilo.
Foto: Getty /Drew Angerer / Staff
Računar se pregreva

Verovatno znate da su visoke temperature smrtni neprijatelj ovih uređaja. Mogu da dovedu ne samo do problema u radu već i do trajnih oštećenja, ako potraju. Stoga se računari često sami gase kad se pregreju, ne bi li sprečili oštećenje osetljivijih komponenti.

Do pregrevanja može da dođe zbog niza razloga. Ako imate desktop računar, proverite da li kućište ima dovoljno prostora za ventilaciju, da li rade svi ventilatori, kao i da li je ventilacija prohodna. Ako je zagušena prašinom i drugom prljavštinom neće moći da obavlja svoj posao kako treba. Proverite takođe da li su odvodi toplote na svom mestu. Što se laptopa tiče, izbegavajte da ga koristite u krilu ili na mekim površinama poput prekrivača kako ne biste blokirali rashladni sistem.

Problemi sa zlonamernim softverom

Virusi, trojanci i drugi zlonamerni softveri mogu da izazovu rušenje sistema. Zato pročešljajte računar kako biste proverili da li ih ima. Za to možete da upotrebite ugrađeni Windows Defender, kao i besplatna izdanja alata kao što je Malwarebytes. Šta god pronađete - smesta uklonite.

Problemi s registrom

Registar sistema Windows poveća je baza u koju operativni sistem i programi skladište podatke. Pošto se njegov sadržaj često menja, moguće je da će se ponekad dogoditi nešto što ne bi trebalo. Ponekad su to sitnice, ponekad greške dovoljne za pucanje Windowsa. Ipak, nemojte da posegnete za alatima koji navodno služe čišćenju registra jer će ogromna većina njih napraviti više štete nego koristi. Radije ponovno instalirajte Windows.

Problemi sa softverom

Većina problema sa softverom neće dovesti do rušenja sistema već tek do prestanka rada spornog programa. Ipak, ponekad može da se dogodi da ovi problemi dovedu i do rušenja celog sistema. Ako se to dogodi, pokušajte ponovno da instalirate sporni program.

Problemi s napajanjem

Ako ste eliminisali sve ostale mogućnosti, proverite da li je sve u redu s napajanjem, kao i s instalacijama na koje spajate računar. Ne morate da otvarate zidove kako bi proverili instalacije - dovoljno je da premestite računar u drugu prostoriju i tamo obavite proveru.

Problemi zbog nepodržanog izdanja Windowsa

Moguće je da još imate neko izdanje Windowsa koje Microsoft više ne podržava redovnim softverskim nadogradnjama (7 ili starije). U tom slučaju ne preostaje vam drugo nego da nadogradite računar na Windows 10. Šta ako ste nedavno nadogradili Windows 10 i svejedno stalno puca? Otvorite redom Settings, Update & Security i Recovery pa se vratite na prethodno izdanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: