Pokrenuo Windows 10 na 192 MB RAM memorije

Prošlo je dosta vremena od kada je za standardnu verziju Windows OS bilo potrebno manje od 1GB RAM memorije. Ipak, 16-godišnji korisnik Tvitera objavio je skrinšotove na kojima da se vidi da je Windows 10 pokrenuo sa 192 MB RAM-a i delimično butovao sa samo 140 MB.

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2020.

10:14

Default images

Korisnik Tvitera @0xN0ri je prvo uspešno pokrenuo 32-bitnu verziju Windowsa 10 (verzija 1909) sa 512 MB RAM-a, što je upola manje od preporučene RAM memorije za pokretanje ovog operativnog sistema. Zatim je krenuo da testira dalje.

Kako je rekao za sajt Tom's Hardware, Windows 10 pokrenut je u "virtuelnom okruženju" (Oracle VM Virtualbok), na Dell Inspiron 3670 uređaju, sa Arch Linux OS.

To je omogućilo da se smanji neophodna RAM memorija, prvo na 256 MB, a zatim na 192 MB. Čak je pokušao da pokrene Windows 10 i sa samo 128 MB RAM memorije, ali ovo je za rezultat imalo "Plavi ekran smrti".

Sa 140 MB mu je uspeo boot, ali to nije bilo dovoljno za učitavanje korisničkog interfejsa gde bi mogao da se prijavi, piše sajt.

Ne postoji neka velika upotreba ovoga što je Noriju pošlo za rukom, ali je zanimljivo samo po sebi. Uspelo mu je, iako ne bi trebalo da bude moguće.

"Trebalo je oko tri minuta da se sistem podigne do desktop-a na 192 MB RAM memorije, a i onda sam uspeo da pokrenem samo CMD, Task manager i File Explorer. Sa 15 MB slobodnih, same performanse bile su prilično loše", rekao je korisnik Tvitera o svom podvigu.

Čitavo "putešestvije" možete hronološki da ispratite u njegovom Tvitu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: