Da li nam je posle 5G potrebna i 6G mreža? VIDEO

Vlada u japanu, u saradnji sa poljoprivrednicima, donela je odluku da za 10 godina sve radi na 6G mreži. Između ostalog, koristiće se i za automobile bez vozača.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2020.

10:38

Da li nam je posle 5G potrebna i 6G mreža? VIDEO
Foto: Prva TV

"U poljoprivredi, u pitanju je upravljanje autonomnim uređajima. Sve manje će biti mesta za ljude, rast veštačke inteligencije je u velikoj meri uslovljen brzinom komunikacije i kašnjenjem. Trenutno će se aktivirati svi programi, i slično", rekao je u Jutru za TV Prva Vojislav Rodić, IT stručnjak i konsultant.

On je dodao i da ćemo u 6G mreži, na primer, film od dva i po sata moći da preuzmemo za manje od jedne sekunde, mada to i nije najbitnija stvar kod ove mreže.

"Za način na koji danas koristimo komunikacije, 6G mreža biće najmanje bitna. U Finskoj je još 2018. godine prvi put započet rad na 6G sistemu. Da bi automatizacija postojala, neophodna je ovakva mreža. Kompjuteri će upravljati, i neće imati potrebe za ljudskom komunikacijom

Automobili bez vozača su još jedna inovacija koja bi mogla da stigne u svet ukoliko bi se 6G mreža razvila. Ali kako će zapravo ti automobili izgledati?

"Imaće odsustvo vozača i komandi, dosadašnji vozač postaje putnik. Pitanje bezbednosti je ključno, jer kašnjenje u prenosu podataka bi trebalo da se svede na minimum. Kod 5G mreže, u pitanju je jedna milisekunda, što je za autonomna vozila jako važno. Za 6g mrežu predviđa se kašnjenje od jedne mikrosekunde", kaže prof. dr Dragan Aleksendrić, sa katedre za motorna vozila Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Aleksendrić je dodao i da će se ogroman broj podataka razmenjivati u kratkom periodu: Vozilo-pešaci, vozilo-okolina, vozilo-vozilo, i da je zbog toga bitno da kašnjenje u prenosu podataka bude što manje.

Više o tome pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: