Grafenske baterije stižu na tržište: Brže punjenje i veći kapacitet

Već neko vreme grafen se smatra sledećim korakom u razvoju baterija za pametne uređaje. Izgleda da se bliži dan kada će ovo postati stvarnost. Bilo da se radi o telefonima ili prenosnim konzolama, maksimalan životni vek litijum-jonske baterije postaje sve kraći.

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2020.

10:59

Default images

Real Graphene, tehnološki biznis iz Los Anđelesa, žele da budu prvi koji će dublje zakoračiti u tržište grafenskih baterija.

Ranije smo pisali o baterijama od sumpora, koje su još uvek u razvitku, i koje bi trebalo znatno da produže životni vek naših uređaja. Dok ne postanu svakodnevna stvar, realnije su grafenske baterije.

Real Graphene baterije dolaze u dve veličine, verziji od 10.000 mAh i drugoj verziji koja ima 20.000 mAh. Ako je verovati ranijim pdacima o grafenskim baterijama, trebalo bi da imaju imaju brojne prednosti u odnosu na litijumske.

Kao prvo, brže se pune, pa tako ovoj manjoj (10.000 mAh) treba svega 50 minuta da se potpuno napuni.

Grafen kao materijal je takođe izuzetno lagan, pa bi mogao dovesti do lakših baterija,što je uvek dobrodošla promena. Međutim, za sada, čak ni baterije koje dolaze iz ove kompanije nisu od čistog grafena - one su mešavina grafena i litijuma.

Uprkos tome, realnost je da će baterije sa povećanim grafenom biti skuplje od trenutnih litijumskih, jer kako Real Graphene procenjuje, potrebno je 30 odsto više resursa da se naprave. To je značajan skok u ceni, pa ne bi trebalo da nas čudi ukoliko još uvek ne budu široko rasprostranjene, bar dok se ne snizi cena proizvodnja, a samim tim i cena proizvoda u kojima bi bile, piše Pocket-lint.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: