Kako odabrati pravu fitnes narukvicu?

Fitnes narukvice sve su popularnije, kako kod onih koji predano vežbaju tako i kod onih koji samo hoće da prate svoju fizičku aktivnost u toku dana ili, pak, jednostavno žele da deluju u trendu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.12.2019.

12:50

Kako odabrati pravu fitnes narukvicu?
Foto: Getty/Rachel Murray / Stringer

Kao što smo u prethodnom tekstu videli, postoji veliki broj različitih modela namenjenih različitim tipovima korisnika i izabrati baš onaj koja vam odgovara i nije baš lako.

Kako odabrati najbolji fitnes treker? Kako da se odlučite baš za uređaj koji ima funkcije koje želite po ceni koju možete da priuštite - i za koji nećete imati osećaj kao da ste vezali ciglu za zglob?

Ako tek započinjete potragu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da odlučite koji fitnes treker je najbolji za vas.

1. Počnite sa cenom

U zavisnosti od karakteristika koje želite, vaš novi fitnes treker mogao bi biti iznenađujuće pristupačan ali bi mogao i prilično da košta. Naravno, treba biti oprezan kada se kupuje nešto što je jeftino. Većina jeftinih fitnes narukvica upravo je to - jeftino. Čak i manje skupi modeli poznatih brendova kao što su Fitbit neće imati sve informacije na ekranu, pa će vam biti neophodna aplikacija da pratite detalje svog treninga. Embed from Getty Images

2. Odaberite funkcije

Suzite pretragu prema tome koje će vam funkcije zaista biti potrebne. Ako vam je osnovni cilj da pratite broj koraka dok šetate, verovatno vam neće biti potreban monitor otkucaja srca ili GPS.

Ali ako planirate da koristite treker za evidenciju sagorelih kalorija, brzinu otkucaja srca i pređenih kilometara trebaće vam i monitor otkucaja srca i GPS.

A ako planirate da ga nosite dok plivate, želećete da obratite pažnju i na vodootpornost, kao i na to da ima mod namenjen za plivanje.

3. Pogledajte narukvicu

Ako ste blagoslovljeni prosečnim ručnim zglobovima, veličine narukvica verovatno nisu problem za vas. Ali ako su vam zglobovi vitkiji ili deblji, moraćete da obratite pažnju na kaiševe koji dolaze sa fitnes trekerima.

Još jedna stvar koja se mora napomenuti je stil kaiševa. Da li je u pitanju tradicionalni sa kopčom ili se kači na dugme? Oni sa dugmetom deluju manje sigurno, pogotovo ako se radimo intenzivne vežbe sa puno pokreta.

Na svu sreću, većina ih dolazi sa zamenjivim kaiševima. Embed from Getty Images

4. Razmotrite stil

Da li vam je OK da fitnes narukvica liči na fitnes narukvicu? Ili više volite nešto što liči na tradicionalni sat?

Ovi uređaji dolaze u svim oblicima i veličinama, tako da možete biti jednostavni ili otmeni, moderni ili tradicionalni, šta god želite.

Ako tražite nešto što deluje kao stvarni sat, razmotrite Samsung Galaxy Watch Active. Ako tražite nešto jednostavno, Fitbit Inspire i Fitbit Inspire HR su tanki i jednostavni.

5. Ne zaboravite na aplikacije

Omiljena aplikacija za praćenje fitnesa većini je Fitbit. Jednostavan je za rad i nudi čitav niz funkcija. Čak ima praćenje menstrualnog ciklusa, nešto što nema gotovo ni u jednoj drugoj aplikaciji za praćenje fitnesa.

Dodatno, obratite pažnju da li postoji opcija za integraciju sa drugim popularnim aplikacijama za još robusniji sistem praćenja vaših aktivnosti. Embed from Getty Images

Kako funkcionišu fitnes trekeri?

Svaki fitnes tracker radi drugačije, ali neki senzori i tehnologija relativno su česti poput visinomera, akcelerometra i optičkih senzora. Evo nekih tehnologija koje bi trebalo da ima vam novi fitnes treker - akcelerometar u tri ose, žiroskop, visinomer, optički senzor, aktigraf (prati vaš san i identifikuje obrasce spavanja), GPS...

Naravno, nisu svi fitnes trekeri stvoreni jednaki kada je u pitanju tačnost senzora. Za većinu, aktigrafija nije toliko precizna kao laboratorijska merenja niti su optički senzori potpuno tačni kada je u pitanju nadgledanje otkucaja srca. Ipak, tehnologija konsantno napreduje i uređaji bivaju sve precizniji.

Na vama je samo da izaberete najbolji za vas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: