Mačka je ipak pametnija od napredne veštačke inteligencije?

Ako delite dom sa psom ili mačkom, pogledajte svog ljubimca pažljivo i videćete šta sve ne znamo o veštačkoj inteligenciji. Možda mislite da vaša mačka ne radi ništa po ceo dan, osim što spava i jede, ali nije baš tako. Ona ume da hoda, trči, skače, jede, oseća strah, razmnožava se i uči svoje mačiće kako da prežive.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.12.2019.

12:24

Mačka je ipak pametnija od napredne veštačke inteligencije?
Foto: Depositphotos, agsandrew

Svaka od ovih akcija zahteva procese koji nisu direktno "inteligencija", ali su povezani sa spoznajom i inteligencijom koju sve životinje imaju, od pauka koji plete mrežu do psa vodiča koji pomaže ljudima. Neke životinje čak i komuniciraju sa nama.

Mačke i psi ne ustručavaju se da koriste govor tela i da mjauču, laju ili mašu repom da bi dobili ono što žele, piše portal The next web.

Hodanje je komplikovano

Bebi je, na primer, potrebno prosečno godinu dana da nauči kako hoda, demonstrirajući složenost onoga što može izgledati kao "jednostavan" problem. I to govorimo samo o hodanju, a ne o skakanju ili, recimo, igranju fudbala.

Mladunčad životinja mnogo brže prohodaju, neki čak i istog dana kada su rođeni.

Jedan od najvećih izazova autonomne robotike upravo i jeste konstruisanje i izrada robota sa dva noge, koji bi mogli uspešno da igraju najpopularniju timsku igru na svetu.

Prepoznavanje nije razumevanje

Iako je tačno da neki kompjuteri sada mogu da imenuju sadržaj gotovo bilo koje slike, to ne znači da imaju inteligenciju ili moć saznanja.

Na primer, da bi AI program mogao da prepozna mačke, trebalo bi prvo da mu bude "pokazano" čak i do milion slika. Kada ih učita, može da izgradi unutrašnju vizuelnu reprezentaciju objekta izračunavanjem prosečne slike.

Sa druge strane, životinje, kada jednom vide čoveka, prepoznaju i sve ostale kao ljude.

Na osnovu toga znaju kada treba da priđu, pobegnu, ili da se "pripreme" na to da ih uskoro očekuje hrana.

Dug put do cilja

Još jedna stvar koju veštačka inteligencija (bar za sada) nema, jeste telo kojim bi opažali spoljne uticaje.

Nemoguće je da roboti znaju, na primer, kada im preti opasnost od toga da izgore u vatri. Razlog je prost - nikada im se ranije to nije desilo.

Iako je postignut spektakularan napredak u oblasti učenja o veštačkoj inteligenciji, pitanje učitavanja digitalnih simbola u stvarni svet ostaje nerešeno.

Bez rešavanja ovog problema, čeka nas dug put do razvoja veštačke inteligencije koja bi mogla da zameni ljude ili životinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: