Veštačka inteligencija kao pokretač budućnosti

Regionalna konferencija "Sinergija 19", posvećena informacionim tehnologijama i biznisu, završena je tradicionalnim Biznis danom tokom koga su učesnici panela diskutovali o tome da li su veštačka inteligencija (AI) i najsavremenije tehnologije ključni pokretač poslovanja budućnosti.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 18.10.2019.

18:36

Veštačka inteligencija kao pokretač budućnosti
Dmitro Turèin / Foto: Ðorðe Tomiæ

Stela Solar, rukovodilac prodaje sektora Intelligent Automation Solution u kompaniji Microsoft na globalnom nivou, objasnila je u uvodnom izlaganju, kroz primere iz prakse i oprobane univerzalne principe, kako AI zaista menja i pospešuje usluge u različitim industrijama i zašto predstavlja razvojnu šansu koju ne smemo da propustimo.

"Kada razmišljamo o tehnologijama poput veštačke inteligencije, razmišljamo o nečemu što je produžetak svakog od nas. Toliko je podataka oko nas, to mogu biti audio i video zapisi, dokumenti, slike, arhitektonski crteži, bilo šta što uz pomoć veštačke inteligencije možemo da razumemo i gde možemo da prepoznamo odredjene šablone. A kada ih nadjemo oni nam daju informacije o novim poslovnim prilikama, vrednostima koje možemo da kreiramo za korisnike i organizacije, i tu zapravo leži prava moć tehnologija", rekla je Solar.

Dmitro Turčin, Microsoft AI Product Lead za region centralne i istočne Evrope, preneo je viziju Microsofta o veštačkoj inteligenciji koja je istovremeno i prilika i odgovornost za kompanije, ljude i vlade, i kako tehnologija svima u tom lancu može već danas pomoći da postignu više.

"Veštačka inteligencija osnažuje organizacije da kreiraju potpuno nove tokove prihoda. Primera radi, danas proizvodjači mogu da postanu pružaoci usluga sa novim vrednostima za svoje kupce", rekao je on.

Kao primer je naveo zdravstvo svojoj zemlji, Češkoj, gde imaju bolnice koje uz pomoć veštačke inteligencije, za mnogo kraće vreme, na radiološkim snimcima pacijenata detektuju anomalije.

"Verujem da ćemo za par godina imati zdravstvenu zaštitu, kakvu nismo poznavali do sada", istakao je Turčin.
Foto: Ðorðe Tomiæ
Zanimljiva diskusija je vodila i na panelu posvećenom pitanju - da li era modernih tehnologija može da stvori prilike za aktivnije angažovanje žena u inovacijama i transformaciji.

Panel je otključao novi prostor koji će ženama pružiti priliku da same kreiraju sopstvena zanimanja i karijere, koje više nisu nužno vezane za IT i programiranje, već za digitalni svet kao takav, u kojem je kretanje oslobodjeno granica koje smo poznavali do sada.

Koliko je u svetu tehnoloških inovacija važna dobra ideja pokazao je događaj "Sinergija Challenge", u okviru kojeg su startapi i manje tehnološke kompanije predstavile svoja rešenja koja prikazuju pozitivan uticaj digitalizacije na unapredjenje raznih aspekata kvaliteta života.

"Challenge" je osmišljen tako da kreira i predstavi rešenja na zadate teme, gde je fokus pre svega bio na javnoj administraciji i finansijama - sa idejom da se odredjeni servisi i usluge oba sektora učine efikasnijim, transparentnijim i uopšte iskustvom koje je prilagodjeno korisnicima.

Ovogodišnja "Sinergija" utrla je put budućnosti i pravac narednoj konferenciji, koja će predstavljati krunu dve decenije postavljanja trendova, donošenja inovacija i pomeranja granica u spoju savremenih tehnologija i poslovanja.
Pobednici Sinergija Challengea / Foto: Ðorðe Tomiæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: