Tehnologija kontrolisana umom omogućila kvadriplegičaru da prohoda VIDEO

Francuz paralisan od vrata nadole ponovo je prohodao zahvaljujući mehaničkom egzoskeletu koji može da kontroliše umom.

Izvor: B92, RT, Novosti

Ponedeljak, 07.10.2019.

09:57

Tehnologija kontrolisana umom omogućila kvadriplegičaru da prohoda VIDEO
Foto: Printscreen Youtube/The Lancet

Kvadriplegičar, predstavljen samo imenom Tibol (28), zadnje dve godine je testirao pomagalo u istraživačkom centru Clinatec u Grenoblu.

Zahvaljujući tom pomagalu, po završetku testiranja, prvi put je stao na sopstvene noge nakon što je 2015. godine, u teškoj nesreći, zadobio povredu kičme.

Mladom Francuzu su, pre svega, morali da ugrade dva implanta u mozak, preko kojih će se emitovati moždani signali.

On je, zatim, vežbao na virtuelnom simulatoru pokreta, pomoću koga su "dekodirani" moždani talasi, kako bi na kraju bio napravljen algoritam za "robotsko odelo".

Tibol je od početka celog procesa prepešačio oko 100 metara. Iako ova tehnologija izgleda impresivno, ona je za sada samo dokaz da taj koncept može da radi, upozorava profesor iz Londona Tom Šekspir, i dodaje da oko toga ne bi trebalo praviti pompu.

Tibol je, i pored toga, pun optimizma i smatra da je njegovim primerom poslata poruka nade ljudima koji su se našli u stanju poput njegovog.

"Ovo je moguće i pored našeg hendikepa!", ističe Francuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: