Internet i na najvišem vrhu planine?

Dobra vest za sve koji često koriste Wi-Fi da bi svoje uređaje povezali na internet. Stigla je nova, znatno unapređena verzija Wi-Fija koja korisnicima donosi brojne prednosti.

Izvor: B92, Science Alert, Zimo

Sreda, 18.09.2019.

10:30

Internet i na najvišem vrhu planine?
Ilustracija / Foto: Depositphotos/olly18

Ove nedelje je lansirana nova verzija Wi-Fija, koja korisnicima nudi bržu i snažniju vezu. Najnovije verzije flegšip pametnih telefona vodećih svetskih brendova već imaju u sebi ugrađenu podršku za novu Wi-Fi tehnologiju, među kojima su Samsung Galaxy Note 10 i Apple iPhone 11.

Dosadašnja verzija Wi-Fija teoretski je postizala brzine prenosa podataka do 6,9 Gbps, dok je nova verzija osetno brža od 9,6 Gbps.

Novi Wi-Fi će pružiti prošireni kapacitet za više uređaja, sa tehnologijama poput OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) i MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output). To, u prevodu, znači da će na jednoj Wi-Fi mreži odsada moći da pristupi i do četiri puta više uređaja.

Tehnologija je od ove nedelje dostupna svim proizvođačima, što znači da nećemo morati da čekamo dugo da bismo osetili efekte njene primene u svakodnevnom životu. Svi novi uređaji, osim onih u "budžet" verzijama, imaće podršku za novi Wi-Fi, ali će ona s vremenom stići i na najjeftinije uređaje.

Dakle, osim novih pametnih telefona, obratite pažnju i na nove desktop i laptop računare, kao i nove rutere, jer će sa pojavom njihovih novih verzija dolaziti i unapređeni Wi-Fi.

Wi-Fi predstavlja set bežičnih mrežnih protokola baziranih na standardima IEEE 802.11. Dosadašnja verzija nosila je oznaku 802.11ac, dok nova nosi oznaku 802.11ax.

Inače, u pripremi je već i Wi-Fi 7, ali se njegov dolazak očekuje tek oko 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: