Huaweijev novi flegšip stiže i pored zabrane za Google?

Huawei planira da u Evropi pusti u prodaju novi pametni telefon iz premijum segmenta i pored toga što možda neće biti u mogućnosti da uz njega ponudi Android operativni sistem i korišćenje popularnih aplikacija, kao što je Google Maps, rekao je zvaničnik kineske kompanije agenciji Rojters.

Izvor: Priredio: M. Jovanoviæ

Četvrtak, 29.08.2019.

08:00

Huaweijev novi flegšip stiže i pored zabrane za Google?
Foto: Depositphotos / cakifoto

Svetski proizvođač pametnih telefona broj 2 se sprema da predstavi novu Mate 30 seriju svojih flegšip uređaja, i to već koliko 18. septembra, i pored toga što nije baš sasvim jasno da li će se taj uređaj naći u prodaji, rekao je agenciji izvor upoznat sa situacijom.

Huawei Mate 30, projektovan da radi u mrežama novog 5G standarda, prvi je premijum flegšip telefon koji bi trebalo da bude predstavljen nakon što je administracija Donalda Trampa u maju stavila kinesku kompaniju na crnu listu, pod optužbama da je uključena u podrivanje nacionalne bezbednosti SAD. Huawei je odbacio takve optužbe.

Portparol Googlea je, u izjavi za Rojters, rekao da Mate 30 neće moći da se prodaje sa aplikacijama licneciranim od strane Googlea, usled zabrane prodaje Huaweiju koja važi za američke kompanije. Privremeno odlaganje zabrane, koje je američka administracija najavila, prošle nedelje, ne može biti primenjeno na nove proizvode kakav je Mate 30.

Američke kompanije mogu da zatraže dozvolu za izuzeće od zabrane za određene proizvode. Iz Googlea, međutim, ne žele da kažu da li će to biti primenjeno i na dozvolu da ponude svoje aplikacije i usluge iz Google Mobile Services paketa, i pored toga što su iz tog internet giganta ranije stizale poruke da žele nastavak saradnje sa Huaweijem.

Rojters navodi da je Ministarstvo trgovine SAD do sada dobilo 130 zahteva kompanija koje su zatražile licence da prodaju svoju robu Huaweiju, ali da ni jedna do sada nije odobrena.
Foto: Depositphotos / ismail.mastika
Američki predsednik Donald Tramp je ranije izjavio da bi zabrana mogla biti ukinuta, ukoliko bude postignut trgovinski sporazum sa Kinom.

"Huawei će nastaviti da koristi Android OS i njegov ekosistem, ukoliko to dozvoli Vlada SAD. U suprotnom, nastavićemo da razvijamo naš sopstveni operativni sistem i prateći ekosistem", rekao je Rojtersu portparol Huaweija Džo Keli. Ministarstvo trgovine je odbilo da kometariše ovu izjavu.

Huawei će, najverovatnije, koristiti "open-source" verziju Androida, bez kršenja američke zabrane, ali se Googlove aplikacije u Evropi mogu koristiti samo sa plaćenom licencom. Izvan Evrope ta licenca se ne plaća.

"Bez Googlovih aplikacija i usluga neko neće kupovati njihove uređaje", konstatovao je za Rojters nezavisni analitičar Ričard Vindzor.

Googlov softver uobičajno dolazi unapred instaliran na Android uređaje.
Foto: Depositphotos / Imaginechina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: