Polovina "guglanja" ne završi klikom ni na jedan link

Google je najmoćnija i najposećenija internet pretraga na svetu - to znamo odavno, a to je sada još jednom potvrđeno kroz podatke marketinške analitičarske kuće Jumpshot koja se bavi istraživanjem navika korisnika weba.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.08.2019.

12:48

Polovina
Foto: Y-Boychenko/Depositphotos

Ta kompanija, između ostalog, meri "klikove" na internet stranicama i iz tih podataka je u stanju da iščitata veoma zanimljive statističke podatke.

Prema njima, od svih internet pretraživanja (podaci se odnose na SAD), na Googleove platforme otpada čak 94 odsto. Manje udele drže servisi Google Maps i YouTube, oko 20 odsto svih internet upita za pretraživanje obavlja se putem pretrage slika - Google Images, dok se velika većina, gotovo 70 odsto svih pretraživanja obavlja putem osnovne Googleove pretrage.

Međutim, podaci pokazuju da više od polovine ovakvih pretraga ne rezultira klikom ni na jedan rezultat pretraživanja. Takva situacija prvi put je zabeležena u junu ove godine, kada je udeo pretraživanja koja nisu rezultirala klikom na linkove premašio 50 odsto. Oko 45 odsto pretraživanja na kraju završi klikom na neki od linkova u rezultatima, dok se na oglase klika u oko 4,4 odsto slučajeva.

Reč je o ukupnim statistikama, ali kada se one podele na mobilno i desktop pretraživanje slika je značajno drugačija: na desktopu bez klika ostane tek oko 33 odsto "guglanja", dok je na mobilnim uređajima taj procenat blizu 62 odsto. Ovi podaci potvrđuju ono što i sami vidimo u praksi - na telefonu obično nešto "izguglamo" na brzinu, odgovor dobijemo već na prvoj stranici rezultata, i u većini slučajeva nije potrebno tražiti ili klikati dalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: