Google uklonio veći broj aplikacija koje bi mogle da "špijuniraju" korisnike

U današnje vreme veoma je lako pronaći nečije informacije onlajn. Korisnici na društvenim mrežama voljni su da dele svoje informacije i lični život sa potpunim strancima na internetu. Ovo je naravno dovelo i do problema, gde je sada moguće uhoditi i pratiti druge ljude iz udobnosti svog doma.

Izvor: B92

Petak, 19.07.2019.

11:21

Google uklonio veći broj aplikacija koje bi mogle da
Foto: depositphoto/alexey_boldin

Ipak, Google želi da smanji ove aktivnosti, a u tu svrhu kompanija je uklonila veći broj aplikacija sa Google Play Store-a, koje bi potencijalno mogle da budu upotrebljene za uhođenje drugih korisnika.

Ovo je zasnovano na izveštaju "Avasta" koji lista sedam aplikacija iz Play Store-a koje imaju sposobnost da prate i šalju podatke o lokaciji, privatnim kontaktima, istorijatu poziva i tekstualnim porukama.
Foto: depositphoto/dimarik
Problem sa ovim aplikacijama je u tome što se često zamaskiraju u bezopasne aplikacije. Neke od ovih aplikacija su bile nuđene i kao softver za roditeljsku kontrolu, dok je u njihovom opisu stajalo da korisnicima omogućava "da na oku drže prevarante/cheatere".

Google je u međuvremenu uklonio aplikacije koje su se našle na Avastovoj listi. Ipak, problem sa ovakvim aplikacijama nije iskorenjen pa se korisnicima preporučuje da budu obazrivi kada instaliraju softver, da proveravaju ocene i iskustva drugih korisnika i da obrate pažnju na odobrenja za pristup koje aplikacija zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: