Zbunjivanje protivnika: Zašto je Huawei registrovao još jedan "svoj Android"?

Huawei je podneo zahtev za zaštitu imena "Harmony", što bi prema trenutnim saznanjima, trebalo da bude još jedan naziv za njihov budući operativni sistem za mobilne uređaje.

Izvor: B92, Bug

Ponedeljak, 15.07.2019.

11:10

Zbunjivanje protivnika: Zašto je Huawei registrovao još jedan
Ilustracija / Foto: Depositphotos/VitalikRadko

Već nekoliko meseci, tačnije od izbijanja trgovinskog rata SAD i Kine, Huawei tvrdi da ima spremnu alternativu za Android. Štaviše, ista je navodno već godinama u razvoju, jer su u Huaweiju slutiti da bi im sopstveni OS jednog dana mogao zatrebati.

Do sada nismo imali razloga da sumnjamo u Huaweijeve navode o alternativnom operativnom sistemu, koji će zameniti Android. Međutim, dok se u medijima svako malo pojavljuju informacije o superiornosti HongMeng OS-a nad Androidom, od koga je navodno brži 60 odsto, jedan od Huaweijevih šefova - Liang Hua, navodi da taj softver nikada nije bio razvijan kao zamena za Android, već prvenstveno kao OS za IoT uređaje, kako bi se smanjila latencija.

Liang je dodao i da Huaweiju Android još uvek ostaje "prvi izbor" kada je u pitanju operativni sistem za mobilne telefone. On je, takođe, izjavio i da još nisu odlučili da li HongMeng OS u budućnosti može da se razvije kao operativni sistem za pametne telefone.
Foto: Depositphotos / poringdown
Dakle, HongMeng OS neće biti taj koji će zameniti Android na Huawei uređajma u slučaju da se Donald Tramp predomisli i ponovno proglasi Huawei nepoželjnom kompanijom, već bi to mogao da bude Ark OS, Aurora OS ili po novom - Harmony.

Naime, Huawei je ovih dana, tačnije 12. jula 2019. godine odlučio da zašti još jedan naziv kod agencija za intelektualnu svojnu EUIPO i IPO - Harmony. Kako se navodi u patentnom zahtevu, naziv je kategorizovan pod klasom 9 u koju spadaju mobilni i računarski operativni sistemi.

Izgleda da se Huawei, u trgovinskom ratu sa SAD, odlučio za strategiju zbunjivanja protivnika. Da li će Huawei ikada objaviti alternativu za Android, u ovom trenutku je teško reći. Ostaje nam samo da sačekamo i vidimo kako će se situacija dalje razvijati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: