Varate u igrama? U ovoj zemlji za to vam sledi i do dve godine zatvora!

Da je Južna Koreja daleko ispred svih kada su u pitanju zakoni i uređenost sveta video-igara, nije nikakva tajna. Zemlja u kojoj se krajem prošlog veka rodio esport je i prirodno vodeća "sila" u toj oblasti, što se vidi i po uspehu njihovih esportista gde god da se okrenemo.

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

13:57

Varate u igrama? U ovoj zemlji za to vam sledi i do dve godine zatvora!
Ilustracija / Foto: Depositphotos/frenky362

Ove uspehe redovno prate i zakonske regulative, pa tako i one koje se tiču onih negativnih strana. U Južnoj Koreji se stvari poput pravljenja hakova i varanja za igre, nameštanja esporta mečeva i druge vrste mahinacija uzimaju veoma ozbiljno i dobro su regulisane zakonom, pa je sada na red došlo i bustovanje naloga u igrama.

Ukoliko ne znate o čemu se radi, u pitanju je situacija kada nekom ko je mnogi bolji od vas u nekoj igri date vaš nalog, u recimo u League of Legends, i onda taj igrač za novčanu nadoknadu (ili džabe, ako vam je prijatelj) igra na njemu dok vas ne podigne u Lige koje su značajno iznad vašeg ranga.

Na taj način se remeti balansirani matchmaking sistem i indirektno se oštećuju drugi ljudi na Ladderu, zato što ste vi na nepravedan način napredovali u igri.

Ovaj zakon je usvojen još decembra prošle godine, ali je sada tek stupio na snagu. Njime se bustovanje naloga svrstava u pravno regulisani zločin. Potencijalne kazne za bustere su do dve godine zatvora i do 20 miliona vona novčane kazne (oko 18 000 dolara). Osim klasičnog bustovanja, zakon obuhvata i određene oblike duo igranja i "nošenja" u više rankove, kao i još neke druge oblike koji se mogu definisati kao nepravedna pomoć

Naravno, zakon nije crno-beo i gledaće se od situacije do situacije i od igre do igre, odnosno pre svega kako same kompanije to regulišu u svojim igrama, a ovaj zakon je tu samo da im pomognu da te regulacije i sprovedu u delu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: