Robot-patka spasava japansku tradiciju VIDEO

Vekovima su uzgajivači pirinča u Aziji koristili patke kao prirodnu alternativu pesticidima. Dok plivaju potopljenim pirinčanim poljima, one prebiraju i čupaju korov i traže insekte kojima se hrane. Istovremeno, izmet koji ispuštaju služi kao dodatni izvor gnojiva.

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

10:00

Robot-patka spasava japansku tradiciju VIDEO
Foto: Printscreen YouTube/日産自動車株式会社

U 21. veku, međutim, ova praksa nije toliko raširena, ali bi novo tehnološko rešenje moglo to da promeni.

Inženjer japanske kompanije Nisan stvorio je robota - patku, alternativu pravim patkama koje "rade" u pirinčanim poljima, čiji prototip se trenutno testira u Jamagati na severoistoku Japana.

Robot Algamo je ime dobio po vrsti patke koju farmeri koriste u savremenoj verziji ove drevne tehnike uzgoja. Težak je 1,5 kilogram i ima dimenzije kao veći robot usisivač.

Dve rotirajuće robotske četke na donjem delu uređaja imitiraju pačje noge, koje čiste vodu mešanjem i time sprečavaju srastanje korova. "Ovaj simpatični uređaj kombinuje stare i savremene poljoprivredne tehnike. Njegovom primenom Japan nastoji da se podseti vremena kada je potrošnja pirinča bila veća i da novim generacijama ukaže na postojanje industrije koja je od velike važnosti za japansku kulturu, a kojoj u ovom veku polako ali sigurno preti izumiranje", prenosi The Verge.

Međutim, čini se da je ovde još reč o "uradi sam" projektu, što znači da trenutno ne postoje planovi za eventualnu komercijalizaciju, i pored toga što je ovde reč o fascinantnoj primeni tehnologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: