Savršena pica uz pomoć veštačke inteligencije

Toliko, da žele da stvore AI koji može da napravi "savršenu" picu samo na osnovu izgleda.

Izvor: Engadget, PC Press

Petak, 21.06.2019.

09:54

Savršena pica uz pomoć veštačke inteligencije
Foto: julos/depositphotos.com

Projekat pod nazivom PizzaGAN (Generative Adversarial Network), je zapravo eksperiment kojim žele da mašinu nauče kako da napravi picu jednostavnim prepoznavanjem različitih aspekata kuvanja. To se postiže učenjem AI-a raznim koracima u izradi pice, kao što je razvlačenje testa, dodavanje sosa, sira i preliva.

Nakon treninga koji se vršio na hiljadama veštačkih i pravih slika pice, AI će znati ne samo kako da identifikuje pojedinačne dodatke, već i kako da razlikuje njihove slojeve i redosled kojim se moraju ređati. Odatle, sistem može da kreira vodič korak po korak za izradu pice koristeći samo jedan primerak fotografije kao početnu tačku, prenosi PC Press.

Rezultat je sistem koji nije savršen, ali je još uvek prilično precizan. Naučnici su otkrili da bi PizzaGAN mogao da odredi pravilan redosled u 88% slučajeva, iako koristi picu sa samo dva dodatka. Verovatno bi mu bilo teže da pravi kompletnu pitu.

Pica botove nećemo videti u skorijoj budućnosti, jer će obučavanje robota da sami pripreme i peku picu potrajati. Naučene lekcije iz ovog eksperimenta mogu biti dragocene, ali ne samo u oblasti kuvanja. Mogle bi da budu korisne za hamburgere i druga slojevita jela, a da ne spominjemo modni AI koji bi mogao da pokazuje kako ćete izgledati sa jaknom ili šalom koji želite da kupite. U tom smislu, pizza je samo (vrlo ukusna) polazna tačka za AI koji bi mogao da učini mnogo više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: