Šta će reći starlete: Novi Adobeov softver "provaljuje" (zlo)upoterebu Photoshopa

Ko bi mogao da zna više o manipulacijama fotografijama od onih koji su još odavno time počeli profesionalno da se bave?

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

09:53

Šta će reći starlete: Novi Adobeov softver
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Subbotina

U kompaniji Adobe, najpoznatijoj po Photoshopu, softveru za obradu fotografija koji napravio pravu revoluciju u foto i grafičkoj industriji, kažu da su svesni negativnih implikacija koje je doneo njihov softver kroz "demokratizaciju" obrade fotografija.

Lažirane i, na bilo koji drugi način, digitalno izmenjene fotografije, mogu da imaju etički veoma upitne rezultate. Zato iz Adobea poručuju da kontinuirano rade na tome da tehnologiju iskoriste tako da povrate poverenje u digitalne medije.

Zbog toga su, u saradnji sa Kalifornijskim univerzitetom Berkli, razvili način za otkrivanje digitalne manipulacije fotografijama lica ljudi.

Njihov softver se oslanja na mašinsko učenje, treniran je na brojnim manje ili više izmenjenim ("fotošopiranim") fotografijama lica, pa je tako naučio da prepoznaje kada je, i kako, pojedina slika obrađena. Adobeov softver je, u ovom trenutku, u stanju da u do 99 odsto slučajeva ispravno prepozna digitalnu manipulaciju, koja podrazumeva izmene izraza lica ili druge oblike "ulepšavanja".

Poređenja radi, ljudi koji su bili ispitivani na istim primerima postizali su efikasnost od tek 53 odsto, što je statistički gotovo jednako slučajnom izboru.

Osim što je u stanju da prepozna kada je na fotografiji nešto menjano, klonirano, izobličeno ili uklonjeno, novi softver je u stanju i da predloži način za povratak fotografije u prvobitni oblik.

Iz Adobea poručuju da, nakon što su demokratizovali obradu fotografija, ovim projektom sada žele isto da urade i za forenziku digitalnog sadržaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: