Ako bi Kina "izašla u susret američkim zahtevima", Tramp će rado "olakšati restrikcije za Huawei"

Izjava američkog ministra finansija Stiva Mnučina, prema kojoj bi restrikcije koje je Trampova administracija uvela kompaniji Huawei mogle biti ublažene ukoliko bi došlo do napretka u trgovinskim pregovorima sa Kinom, ukazuje na to da tvrdnje američkog predsednika o špijunaži od strane kineskog tehnološkog giganta možda baš i nisu sasvim istinite...

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2019.

18:00

Ako bi Kina
Foto: Depositphotos / ruskpp

Amerika je, prema Mnučinovim rečima, spremna da učini iskorak, kada su u pitanju uslovi koje je Bela Kuća postavila, ukoliko bi Kina "izašla u susret američkim zahtevima". On je naveo i da će, u tom slučaju, Tramp rado "napraviti rebalans u tom odnosu i olakšati restrikcije za Huawei".

Američka administracija je stavila kompaniju Huawei na tzv. "Entity List", na kojoj se nalaze oni koji se smatraju bezbednosnom prednjom po SAD, podseća PhoneArena.

Međutim, iz ovakve izjave jednog od najviših zvaničnika američke administracije može se posredno zaključiti da "Slučaj Huawei" nije stvar bezbednosne pretnje, već da ga SAD koristi kako bi u trgovinskom ratu iznudile ustupke.

Inače, Huawei je nedavno pozvao SAD da potpišu uzajamni sporazum o nešpijuniranju, dok je direktor Kancelarije za upravljanje i budžet SAD Rasel Vot zatražio odlaganje zabrane Huaweija. Obrazloženje koje je dao je da bi to rezultiralo drastičnim smanjenjem broja kompanija koje bi mogle da snabdevaju vladu, što bi ugrozilo nacionalni interes SAD.

I Google je, takođe, zatražio nešto slično, uz obrazloženje da će, u slučaju da Huaweiju bude onemogućen pristup njihovim uslugama, biti ugrožena njegova dominantna pozicija na Android tržištu, pa samim tim i - nacionalni interes SAD.

Do sada, iz Huaweija su stigle najave da će se njihov operativni sistem Ark OS pojaviti već ove jeseni, kao i da će u budućnosti čipove dizajnirati na drugačijim arhitekturnim rešenjima, prenosi PC Press.

Huawei je tokom prošle godine isporučio 200 miliona telefona širom sveta, dok je u prvom kvartalu ove nastavio sličnim tempom, probivši se na drugo mesto, odmah iza Samsunga. Za očekivati je da su problemi prouzrokovani potezom SAD usporili planove kineskog giganta, ali i da ih nisu ugrozili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: