Slobodna enciklopedija potpuno blokirana u celoj Kini

Fondacija Wikimedia u aprilu je utvrdila da Wikipedia više nije dostupna u Kini, navela je imejlu Samanta Lien, portparolka Fondacije Wikimedia, preneo je Rojters.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 16.05.2019.

09:00

Slobodna enciklopedija potpuno blokirana u celoj Kini
Foto: Depositphotos / pproman

"Nakon detaljnog analiziranja naših internih izveštaja o saobraćaju, možemo da potvrdimo da je Wikipedia blokirana na svim jezičkim verzijama", rekla je Lien.

Facebook, Twitter, Instagram i drugi sajtovi društvenih medija dugo su blokirani u Kini.

Pojedini članci Wikipedije, o osetljivim pitanjima kao što su protesti na Trgu Tjenanmen 1989. godine ili Tibet, dugo su bili blokirani u Kini, čak i kada je glavni sajt bio dostupan.

Sumnja o totalnoj blokadi Wikipedije se pojavila krajem aprila kada su neki kineski korisnici interneta žalili da sajt više nije dostupan.

Testovi koje izvodi Greatfire.org, sajt koji se bavi monitoringom cenzure interneta u Kini, otkrili su da sajt u toj zemlji nije dostupan od 23. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: