Na šta liči dečji crtež u doba veštačke inteligencije?

Zamislite da svaka linija koju povučete na ekranu može da se pretvori u neki očaravajući prizor iz prirode... Posebno ako ste neko ko voli da crta, slika ili fotografiše, takvo nešto bi vam se sigurno svidelo.

Izvor: B92, TechCrunch, PC Press

Sreda, 20.03.2019.

09:40

Na šta liči dečji crtež u doba veštačke inteligencije?
Ilustracija / Foto: Depositphoto/anelina

Kompanija Nvidia je upravo jednu takvu zamisao sprovela u stvarnost, i to zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Na konfereniciji posvećenoj AI-ju, koja se ovih dana održava u Silicijumskoj dolini, ta kompanija je predstavila svoj novi kreator fotografija zasnovan na veštačkoj inteligenciji.

To je softver koji korisnicima omogućava da za samo nekoliko sekundi i sa nekoliko klikova mogu da od najobičnijeg "dečjeg crteža" dobiju pejzaže visokog stepena realističnosti.

Autori softvera tvrde da je u pitanju "Microsoft Paint za doba veštačke inteligencije".

Program nazvan GauGAN demonstrira mogućnosti koje donosi Nvidijina platforma neuralnih mreža. Softver je izuzetno jednostavan za rad i poseduje samo tri alata: "kofu" za bojenje površina, olovku i četkicu za crtanje linija. Umesto običnih boja linija i površina, korisnik bira šta će ona da predstavlja - oblake, travu, vodenu površinu, stene, pesak... što čini osnovu koju GauGAN koristi za generisanje fotorealističnih površina.

Program je multimodalan, što znači da ako dva korisnika kreiraju identične crteže sa istim setovanjima, krajnji rezutat ipak neće biti isti. Generator slučajnih brojeva unutar algoritma pobrinuće se da finalne fotografije ne izgledaju identično. Time se obezbeđuje raznovrsnost kreiranja fotografija, ali se istovremeno i smanjuje stepen kontrole korisnika, koji nikad neće biti potpuno siguran kakav finalni rezultat može da očekuje.

Da bi obezbedio rezultate, skoro pa, u realnom vremenu, GauGAN radi na Tensor computing platformi. Nvidia je demonstraciju izvela na RDX Titan GPU sistemu. Međutim, iz kompanije naglašavaju da uz sitne modifikacije on može da se pokrene na praktično bilo kojoj platformi, uključujući i standardne CPU-ove. Naravno, u tom slučaju bi za dobijanje finalnih fotografija ipak moralo da se sačeka malo duže vreme.

Da bi se obezbedilo dovoljno "znanja" za ovaj posao, Nvidia je iskoristila više od milion fotografija sa Flickr-a za treniranje neuralne mreže. Iz kompanije kažu da se nadaju da će vremenom ova tehnologija biti iskorišćena u video igrama za kreiranje realističnijih okruženja, ali da GauGAN nije pravljen sa tom svrhom.

U svakom slučaju, Nvidia ne planira da ovaj alat pusti kao komercijalni softver, ali ne isključuje mogućnost da bi možda u budućnosti mogla da objavi javnu trial verziju kako bi svi zainteresovani mogli da probaju kako on funkcioniše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: