Ugovorom za web protiv "gadosti i dezinformacija"

Čovek koji je izumeo svetsku kompjutersku mrežu, ser Tim Berners-Li, upozorio je da je potrebna globalna akcija kako bi se zaustavilo posrnuće veba u disfunkcionalnu budućnost.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 12.03.2019.

17:30

Ugovorom za web protiv
GettyImages

On je, u intervjuu za BBC povodom obeležavanja 30 godina otkako je predložio pokretanje veba, rekao da su ljudi, nakon skandala sa kompanijom Kembridž Analitika (Cambridge Analytica), koja je došla do ličnih podataka 87 miliona korisnika Facebooka, shvatili kako njihovi podaci mogu da budu "izmanipulisani".

On, ipak, smatra da se problemi poput zloupotrebe podataka, hakovanja i dezinformacija mogu rešiti, preneo je BBC.

U otvorenom pismu, koje je takođe danas objavljeno, pronalazač veba je priznao da su mnogi sumnjali da svetska mreža može da bude "snaga dobra".

"Veoma sam zabrinut zbog širenja gadosti i dezinformacija", rekao je on.

Ser Berners-Li je, ipak, rekao da misli da ljudi počinju da bolje razumeju rizike sa kojima se suočavaju kao korisnici mreže.

On je dodao da je proteklih godina shvatio da načela otvorene mreže moraju da budu zaštićena.

Tim Berners-Li ima plan - Ugovor za veb kako bi se stvari vratile na pravi put, ali on, primećuje BBC, zavisi i od toga da vlade i korporacije urade svoj deo posla, i da ih korisnici mreže pritisnu da reaguju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: