Nova strategija: Microsoft razvija Windows Lite

Microsoft radi na optimizovanoj verziju Windowsa namenjenoj "dual-screen" uređajima, odnosno na usklađivanju korisničkog interfejsa sa tom vrstom ekrana.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2019.

08:30

Nova strategija: Microsoft razvija Windows Lite
GettyImages

Windows Lite, kako je interno nazvan, predstavlja redukovana verzija Windowsa koja je u početku bila prioritet za uređaje sa dvostrukim ekranom.

Microsoft je postepeno stvarao novi Composable Shell (C-Shell) i Windows Core OS, modularnu verziju postojećeg Windows Shell-a koji danas pokreće mnoge delove Windows 10.

Delovi ovog Windows Core OS-a sada pokreću hardver kao što je HoloLens 2 ili Microsoftov nadolazeći Surface Hub 2X.

Windows Lite interfejs će biti sličan današnjem Windowsu, ali će biti više kombinacija onoga što Microsoft radi sa Surface Hub shell-om i ograničenom funkcionalnošću korisničkog interfejsa za Windows Phone Continuum.

Još nije poznato kada će Microsoft predstaviti Windows Lite ili kako će na on kraju biti imenovan. Proizvođač softvera već godinama eksperimentiše sa ovim idejama, jer je gledao kako Chrome OS raste u školama u SAD-u.

Microsoft će početkom maja održati svoju Build konferenciju u Sijetlu, što bi moglo da bude idealna prilika za početak otkrivanja delova svoje Windows Lite strategije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: