Podsetite se kako je izgledao prvi web pretraživač na svetu

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja CERN ponovno je sastavila prvi web pretraživač na svetu što znači da možete surfovati Webom kao da su opet devedesete godine 20. veka koristeći aplikaciju primerenog naziva WorldWideWeb.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

15:29

Podsetite se kako je izgledao prvi web pretraživač na svetu
Foto: Gettyimages

Verovatno već znate da je Web nastao u laboratoriji pri CERN-u.

Tim Berners-Lee je 1989. godine napisao predlog stvaranja "velike hipertekstualne baze podataka s linkovima". Do kraja 1990. svi ključni elementi koje koristimo i dan-danas bili su postavljeni. Među njima su bili protokol HTTP, jezik HTML, serverski softver i prve web stranice.

Stranicama su surfovali aplikacijom WorldWideWeb koja je bila web preglednik i web uređivač (editor) istovremeno. Kako bi obeležili 30 godina od tih istorijskih dana u CERN-u su ponovno sastavili i ponudili celom svetu na korišćenje u sklopu web preglednika koji se sad koriste.

Šta treba ueraditi?

Otvorite ovu stranicu i videćete sa čim su Berners-Lee i njegove kolege imali posla 1990. Imajte na umu kako je tada postojala tek šačica dostupnih web stranica. Stranice nisu bile u boji i na njima nije bilo slika, kao ni video zapisa, GIF-ova i emotikona kojis e danas koriste. Nije postojala čak ni adresna traka pa ne očekujte kako će navigacija biti jednostavna.

Ali, nemojte se obeshrabriti - nije tako teško jednom kad znate što treba da uradite. Pokrenite WorldWideWeb, na levoj strani odaberite Document, kliknite na Open from full document reference, ukucajte URL web odredišta koje želite posetiti u polje Reference i potom kliknite na Open.

CERN nudi i druge sadržaje koje je zanimljivo istražiti - na primer, istorija tehnologije, vremensku crtu razvoja, vodič za korištenje web pretraživača i uvid u kod na kom počiva, piše Make Use Of.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: