Rusi žele da "brendiraju" svetsko nebo VIDEO

Ruski startap StartRocket ima ideju kako da oglašavanje na džambo plakatima zaista uveća do istinskih "džambo" dimenzija.

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2019.

19:00

Rusi žele da
Printscreen Vimeo/Vlad Sitnikov

Njihova ideja je da u Zemljinu orbitu lansiraju na desetine malih CubeSat satelita, veličine 10x10x10 centimetara, koji će moći da se slože u određenu formaciju. Svi sateliti jedne grupe bili bi lansirani istom raketom, na visinu od oko 450 kilometara (nešto više od visine na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica).

Tamo bi grupa satelita formirala "ekran" - Orbital Display, u kome bi svaki CubeSat predstavljao jedan piksel koji bi bilo moguće pojedinačno kontrolisati. Za kreiranje slike, svaki satelit bi imao sopstveno rasklopivo ogledalo kojim bi mogao da reflektuje Sunčevu svetlost prema Zemlji.

To za rezultat ima stvaranje velikog ekrana koji orbitira oko naše planete. Zbog brzine orbitiranja pojedini delovi Zemljine kugle bi mogli ovu formaciju satelita da gledaju u trajanju od oko šest minuta u pojedinačnom preletu.

the orbital display in action from Vlad Sitnikov on Vimeo.

Takav ekran bi, kao što se može videti u promotivnom videu, mogao da na noćnom nebu ispisuje poruke, simbole i, najvažnije, logotipe kompanija koje bi htele da plate reklamu na "orbitalnom ekranu".

Ruski preduzetnici kažu da još ne znaju koliko bi oglašavanje na Orbital Displayu moglo da košta, ali očekuju podršku od kompanija i brendova čiji je "ego sjajniji od Sunca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: