Ovaj uređaj uvodi starije ljude u informatičko doba VIDEO

Slušni aparati nisu proteklih godina pokazali značajan iskorak kada su u pitanju tehnološke inovacije, jer je njihov način rada odavno prihvaćen i optimalno razvijen. Međutim, da ne mora da bude baš tako, pobrinula se kompanija Starkey Hearing Technologies.

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2019.

13:27

Ovaj uređaj uvodi starije ljude u informatičko doba VIDEO
Printscreen YouTube/Arnold Hearing Centres

Ta kompanija je predstavila svoj Livio AI slušni aparat, prvi takav uređaj koji poseduje veštačku inteligenciju. Njegova nova verzija postala je još pametnija.

Činjenica je da slušne aparate koriste uglavnom stariji ljudi, koji nisu baš tipična grupa korisnika IoT uređaja (Internet stvari - engl. Internet of things - IoT). Slušni aparat, koji je mnogima od njih neophodan, pomoći će da se to promeni.

Livio AI dolazi sa Alexa virtuelnim asistentom, ima glasovnu kontrolu i ugrađen prevodilac za više jezika. A neke od dodatnih funkcija, koje mogu biti veoma korisne starijim ljudima, su detekcija padova i praćenje rada srca.

Prema zvaničnim podacima nadležnih američkih službi, svakih 11 sekundi jedna starija osoba potraži medicinsku pomoć zbog pada, a oko 12 miliona starijih Amerikanaca godišnje završi u hitnim službama, zbog povreda. Livio ima funkciju Fall Alert koja će u slučaju detekcije pada odmah poslati informaciju na odabrani kontakt.

U delu aparata koji se stavlja u uho, ugrađeni su senzori koji prate otkucaje srca, što može da bude veoma korisno, ne samo za starije ljude, već i za druge grupe korisnika koji žele da poboljšaju svoje zdravlje. I na kraju, uređaj poseduje i sopstvenog virtuelog asistenta Thrive, integrisanog sa Alexaom. Korisnik tako može glasom da zadaje pitanja i da obavlja direktnu interakciju sa asistentom u cilju saznavanja novih informacija ili rešavanja eventualnih problema u radu slušnog aparata.

Slušni aparati su tradicionalno konstruisani da pomognu ljudima da bolje čuju, a Livio AI pokazuje kako je moguće integrisati tehnologiju i ljude, bez obzira na njihove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: