Pevačica tajno snimala fanove na koncertu kako bi pronašla "uhode"

Odluka pevačice Tejlor Svift da svoje fanove tajno snima kako bi pronašla one koji je uhode, izazvala je polemiku po pitanju etičkog korišćenja savremene tehnologije.

Izvor: Gardijan

Subota, 15.12.2018.

19:30

Pevačica tajno snimala fanove na koncertu kako bi pronašla
Foto: Gettyimages

Naime, na pevačicinom koncertu u Los Anđelesu bio je postavljen štand na kojem se prikazivao snimak njenih proba, fanovi su prilazili da ga pogledaju, ali nisu znali da ih sve vreme snima kamera za prepoznavanje lica.

Kamera je fotografisala svaku osobu koja je ušla i potom je slala na poređenje sa bazom podataka u Nešvilu, gde se čuvaju fotografije oko stotinak poznatih obožavalaca koji su uhodili Tejlor Svift.

Iako su se mnogi zabrinuli zbog privatnosti i vlasništva fotografija, koncerti su, tehnički, privatni događaji i Svift nema nikakvu obavezu da obavesti kupce ulaznica o tome da se snimaju, piše Gardijan

Tejlor Svif, inače ima velike probleme sa obožavaocima koji su je uhodili, a pojedini su joj čak i pretili. U septembru ove godine pevačica je tražila zabranu prilaska za Erika Svarbrika koji joj je od septembra 2016. slao pisma i pretio da će da je siluje i ubije.

U aprilu policija je uhapsila 38-godišnjeg Džulijusa Sandroka ispred pevačicine kuće na Beverli Hilsu. Imao je masku i nož u automobilu, a policiji je rekao da je došao iz Kolorada kako bi posetio pevačicu. On je, takođe, dobio zabranu prilaska pevačici.

Istog meseca Muhamed Džafar osuđen je na šest meseci zatvora i pet godina uslovne kazne zbog provale nakon što se pojavio u domu Tejlor Svift u Njujorku pet puta u dva meseca.

Upotreba tehologije za prepoznavanje lica na javnim događajima je sve češća. Ticketmaster, jedan od najvećih svetskih servisa za prodaju ulaznica za koncerte, investirao je u startup "Blink Identity" koji omogućuje fanovima da kroz kontrolne zone prolaze brže, a bori se i protiv falsifikovanih karata.

Iz izraelske kompanije koja razvija veštačku inteligenciju "AnyVision", kažu da rade s jednom londonskom arenom da smanje redove.

Kineska policija je u aprilu koristila tehnologiju prepoznavanja lica kako bi uhvatila muškarca na koncertu u Nančangu. Čovek kojeg je policija tražila zbog teškog kriminala, lociran je u gomili od 60.000 posetilaca.

Povodom mirnih protesta u Južnom Velsu, nedavni izveštaj UN-a kritikovao je korišćenje ove tehnologije kao bespotrebne i neprimerene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: