Edukativna IT oprema za biblioteke u Srbiji

Novi regionalni projekat Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Hrvatske, uz lokalno partnerstvo Fonda B92 i njegovog programa Bitka za znanje, u narednom periodu, opremiće 20 biblioteka iz Srbije naprednom tehnologijom koja će pomoći da se one transformišu u centre za razvoj digitalnih kompetencija, znanja i veština dece i odraslih. Projekat Digitalni građanin podržan je od strane kompanije Google.

Izvor: B92

Subota, 08.12.2018.

17:30

Edukativna IT oprema za biblioteke u Srbiji
Foto: Promo

Lokalne zajednice bi uz ovaj projekat trebalo da se osnaže i dobiju još jedan način da se pripreme za savremene izazove tržišta rada, znanja i kompetencija. Dostupnost nove tehnologije u bibliotekama bi trebalo da prevlada otklon prema savremenim tehnologijama i učini ih dostupnim za sve kategorije stanovništva.

U okviru ove akcije 20 biblioteka u Srbiji dobiće edukativnu opremu koja podrazumeva:
  • 20 micro:bit mikro računara spakovanih kao knjiga, koji će moći da se iznajmljuju građanstvu i koriste za sprovođenje javnih radionica u bibliotekama
  • 5 uradi sam elektronskih setova kao dodatak micro:bit-ovima
  • 3 besplatne edukativne radionice za bibliotekare
  • Potpunu podršku u razvoju biblioteke u digitalni inovacioni centar
Na ovaj način Srbija je deo regionalnog projekta Digitalni građanin u okviru kojeg će biti uključeno i 20 biblioteka iz Bosne i Hercegovine, 120 iz Hrvatske i 10 sa Kosova.

U drugoj fazi projekta bibliotekama će biti donirani 3D printeri i potrebna obuka za korišćenje i prenošenje znanja. Printeri bi trebalo da stoje na raspolaganju građanima u prostorijama biblioteke čime bi za 10 biblioteka iz Hrvatske, 5 iz Bosne i Hercegovine, 5 iz Srbije i 5 sa Kosova bilo omogućeno da postanu mesta istinske inspiracije i kapaciteta za inovacije.

Konkurs za prijavu biblioteka u Srbiji je otvoren do 21. decembra u ponoć i dostupan je ovde kao i na sajtu bitkazaznanje.rs

Na konkurs se mogu prijaviti sve javne biblioteke izuzev školskih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: