Instagram koristi AI za opis fotografija korisnicima sa lošim vidom

Instagram je najavio opciju koja bi mogla da pomogne onim korisnicima koji imaju određena oštećenja vida.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2018.

12:54

Instagram koristi AI za opis fotografija korisnicima sa lošim vidom
Foto: Gettyimages

Instagram je najavio opciju koja bi mogla da pomogne onim korisnicima koji imaju određena oštećenja vida, a u vezi je sa sistemom za opisivanje fotografija koji je podržan tehnologijom veštačke inteligencije. Opisi koji omogućavaju ovu funkciju poznati su kao "alt text",, te se već koriste širom interneta u različite svrhe, da bi sada stigli i na Instagram. Korisnici će moći da samostalno unose opise za svoje fotografije da bi oni koji koriste čitač teksta mogli što bolje da ih dožive. U slučaju da neka fotografija nema odgovarajući opis, Instagram će automatski pokretati tehnologiju za prepoznavanje objekata, koja omogućava audio opis onoga što se nalazi na nekoj fotografiji. Fejsbuk već nekoliko godina koristi AI sistem koji je zadužen za opisivanje fotografija slepima, a očekuje se da ovakvi sistemi u budućnosti postanu još korisniji, a kako se budu razvijali, te dobijali nove opcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: