Šefovi Roskosmosa i NASA-e razgovarali o curenju na svemirskoj stanici

Šefovi ruske i američke svemirske agencije, Roskosmosa i NASA-e, razgovarali su o misterioznom curenju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), saopštio je danas Roskosmos.

Izvor: Beta

Petak, 14.09.2018.

17:38

Šefovi Roskosmosa i NASA-e razgovarali o curenju na svemirskoj stanici
Foto: Gettyimages, ilustracija

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin upouznao je administratora NASA Džima Brajdenstajna o ruskoj istrazi o curenju koje je primećeno ranije ovog meseca na letelici Sojuz koja je pristala na MSS. Posada koju je činilo troje Amerikanaca, dvojca Rusa i jedan Nemac su brzo pronašli i zapušili malu rupu koja je izazivala gubitak pritiska.

Roskosmos je naveo da su Rogozin i Brajdenstajn dogovorili da ne izdaju preliminarna saopštenja pre kraja zvanične istrage.

Rogozin je ranije rekao da je rupa mogla nastati tokom proizvodnje ili u orbiti, što je dočekoano s negodovanjem.

Bez spominjanja Rogozina, zamenik ruskog premijera Juri Borisov je juče upozorio protiv da se ne spekuliše da bi posada mogla biti odgovorna za rupu.

Apsolutno je neprihvatljivo bacati senku na ruske kosmonaute ili američke astronaute", rekao je Borisov.

I sam Rogozin je promenio ton, navodeći na Fejsbuku da "širenje glasina i spekulacija o onome što se desilo na MSS ne pomože radu stručnjaka Roskosmosa i da podriva prijateljsku atmosferu među posadom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: