Direktor Vibera ekskluzivno za B92 o sigurnosti na internetu

Đamel Agaua, generalni direktor kompanije Rakuten Viber, objasnio je ekskluzivno za B92 na koji način funkcioniše zaštita podataka na internetu i aplikacijama za razmenu poruka. On u pismu iz ličnog i profesionalnog ugla pojašnjava zašto je enkripcija važna, ali i svoje stanovište u vezi s nedavnim događajima, kao i kojoj i kakvoj aplikaciji treba da poverite svoje poruke... Njegovo pismo vam u nastavku prenosimo u celosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2018.

15:35

Direktor Vibera ekskluzivno za B92 o sigurnosti na internetu
Ðamel Agaua, CEO Rakuten Viber

Proteklih nedelja, način raspolaganja korisničkim podacima je postalo veoma kontroverzna tema. Za mnoge džinove interneta, podaci korisnika postali su njihov glavni kapital; no, umesto da su primorani da za njih plaćaju – mi, njihovi korisnici, im to prepuštamo – besplatno. Društvene platforme, kao i one za razmenu poruka – zasnivaju se na implicitnoj međusobnoj razmeni: korisnici postavljaju lične informacije o svom životu, a zauzvrat su im na raspolaganju razni internet alati za deljenje tih informacija. Najčešće, uslovi za korišćenje aplikacija tvrde da korisnici imaju potpunu kontrolu nad informacijama koje dele i nad načinima deljenja. Ipak, postaje sve jasnije da su, zapravo, često platforme te koje kontrolišu korisničke podatke i sa njima čine šta im je volja – što ponekad ima katastrofalne i nepredvidive posledice.

Ove platforme su prave riznice sa blagom informacija, poput hronike najdragocenijih uspomena iz naših života – koje smo dobrovoljno podelili sa prijateljima i porodicom. Međutim, ponekad se dešava da se ovi momenti dalje dele sa trećim licima, bez našeg razumevanja, saglasnosti ili znanja. Da li ste ikada primetili kako vam se najednom pojavi reklama za piceriju među vestima na Fejsbuku – tik nakon što ste predložili prijatelju da se nađete na pizzi večeras? To nije slučajnost, već – biznis. Neko će reći da je to u vašem interesu, dodatna vrednost za vas dok ćaskate sa prijateljima. Budite sigurni – to je zapravo način na koji društvene mreže ostvaruju vrednost dok čitaju vaše četove.
Biranje prave aplikacije za razmenu poruka nalik je biranju pravog partnera. Zapravo, odnos koji uspostavljate sa omiljenom aplikacijom za razmenu poruka je verovatno najintimniji – jer putem nje komunicirate sa ljudima od najveće važnosti u vašem životu. Morate biti sigurni da možete imati poverenje da će aplikacija koju koristite bezbedno čuvati vaše informacije, i da ih neće prodati onome ko bude ponudio najveću cenu za njih.

Enkripcija sa-kraja-na-kraj (End-to-end Encryption) je tehnički termin sa kojim se mnogi razmeću, ali nije teško razumeti njegovo značenje: sadržaj koji stvarate – bilo da se radi o tekstualnim, glasovnim ili video porukama, fotografijama i video klipovima – zaštićen je “skremblovanjem” (ili “hašovanjem” – što je novi popularni termin) od momenta kada je poslat sa jednog uređaja, do momenta prijema na odabranom drugom uređaju. Sadržaj ne može biti pročitan tokom prenosa, ni preko centralnih servera aplikacije kojom se prenosi. Jednom kada su podaci isporučeni primaocu, sadržaj tog četa više ne postoji na centralnim serverima. Ako postoji problem prilikom isporuke poruke, ona će ostati pod enkripcijom u ograničenom vremenskom periodu, dok je primalac ne prihvati – i onda, takođe, nestati sa servera kada bude konačno isporučena. Uređaj primaoca je jedini koji ima šifru da otključa poslatu skremblovanu poruku– dok sama platforma ne raspolaže tom mogućnošću.
Mnoge aplikacije za razmenu poruka dozvoljavaju da pristupite svojim četovima putem bilo kog internet pretraživača, uz registraciju i lozinku. Da bi se ovo postiglo, sadržaj poruka mora biti sačuvan na centralnom serveru u dešifrovanoj formi. U tom slučaju, enkripcija sa-kraja-na-kraj više ne važi, što vašu privatnost momentalno izlaže riziku. Vaši četovi, do tada namenjeni za privatnu komunikaciju sa prijateljima i porodicom, najednom postaju čitljivi i pristupačni za reklamne potrebe, dostupni trećim licima i podložni hakovanju.

U današnjem okruženju visokog rizika za opštu bezbednost, potrebne su nam platforme koje čuvaju privatnost korisnika kao svetinju, kao i pravo na bezbednost, bez obaveze da prosto prestanete da delite informacije. Aplikacije za razmenu poruka sa enkripcijom sa-kraja-na-kraj koja se primenjuje na svu direktnu komunikaciju, grupne četove i pozive, nude korisnicima odgovarajući nivo zaštite. Važno je da ove aplikacije nemaju pristup porukama koje razmenjuju njihovi korisnici, i - samim tim – ne mogu da ih čitaju. Ove mere bezbednosti trebalo bi da se primene kao osnovni standard – umesto što zahtevaju od korisnika da prolaze kroz lavirint beskrajnih podešavanja kako bi aktivirali enkripciju. Privatnost i bezbednost moraju deo osnovnih postavki za sve korisnike. Izlaganje ličnog sadržaja može biti ponuđeno kao opcija jedino ako ste u potpunosti upoznati koje će se informacije javno deliti i zbog čega.
Iz godine u godinu, na dnevnom nivou kao korisnici delimo sve više informacija, i na isti način bi trebalo da rastu i naša prava na privatnost i metode zaštite. Proverite da li mnogi strastveni zagovornici privatnosti prelaze sa reči na dela, i da li primenjuju enkripciju sa-kraja-na-kraj kao osnovni standard. Na taj način ćete biti sigurni: da li ste korisnik kome je privatnost obezbeđena – ili je vaša privatnost zloupotrebljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: