Direktor Cambridge Analytice odbio da svedoči pred Parlamentom

Nakon što je haker Kristofer Vajli otvorio svoju dušu pred odborom britanskog Parlamenta, a direktor Facebooka Mark Zakerberg izdržao 10 sati ispitivanja u američkom Kongresu, sve oči su ponovno bile okrenute prema Londonu.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

18:45

Direktor Cambridge Analytice odbio da svedoči pred Parlamentom
Foto: Gettyimages

Naime, danas je pred Odborom za digitalne medije, kulturu, medije i sport, svoju stranu celog slučaja trebalo da iznese direktor kompanije Cambridge Analytica, Aleksander Niks. Ali, to se nije dogodilo.

Niks, odnosno njegov advokat, još juče je obavestio odbor da "nije u mogućnosti" da govori pred Odborom i to zbog, kako je naveo, "istrage koju je protiv njega podneo poverenik za informacije". Međutim, to se britanskim parlamentarcima nikako nije svidelo.

"Ne prihvatamo razloge gospodina Niksa za nepojavljivanje na javnom saslušanju pred Odborom. Nema pravnog razloga zašto on ne bi mogao da se pojavi", istakao je u zvaničnoj objavi predsednik Odbora Damijan Kolins i dodao da će Odbor razmisliti o slanju zvaničnog poziva Niksu.

Ni Niks, a ni njegovi advokati, nisu predložili nikakav alternativni datum kada bi on mogao da se pojavi na saslušanju.

Inače, Niks se već pojavio pred Odborom krajem februara, nakon što je cela afera dospela u javnost, piše Zimo.

Međutim, ono što je tada rekao (da Cambridge Anaylitica nije imala veze s podacima koje je Kogan prikupljao) i dokazi koje su kasnije Odboru dostavili Vajli i Facebook, podstakli su Odbor da mu ponovo pošalje poziv za svedočenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: