Najbolji AI proizvod u regionu napravljen u Srbiji

Već dugo traje uspon IT sektora u Srbiji, ali isto toliko dugo traje kritički stav o tome da izvozimo znanje, a ne proizvod. Outsourcing je dominantan način rada programerskih kompanija, pa tako i dalje Srbi izvoze sirovinu u vidu radnih sati, koje prodajemo stranim IT kompanijama.

Izvor: PR ÈLANAK

Četvrtak, 12.04.2018.

12:00

Najbolji AI proizvod u regionu napravljen u Srbiji

Taj rad strane kompanije višestruko naplaćuju kroz plasman proizvoda. Kompanija Saga, koja postoji skoro 30 godina, nije podlegla trendu, uložila je sredstva i energiju u svoj razvojni tim, koji je kreirao nekoliko jedinstvenih softverskih proizvoda, između ostalih i platformu zasnovanu na veštačkoj inteligenciji, Weaver. Na platformi radi pametni chat bot koji je već našao primenu u nekoliko domaćih i stranih kompanija.

Weaver platforma za chat bot predstavlja najnaprednije rešenje iz oblasti softverskih proizvoda koji u sebi primenjuju veštačku inteligenciju.

Osnovni koncept platforme je potpuno razumevanje prirodnog jezika. Razumevanje se ostvaruje korišćenjem NLU (natural language understanding) koncepta. Platforma je u mogućnosti da iz poruke (tekstualne ili glasovne) otklanja greške. Važno je napomenuti da se sama konverzacija između bota i čoveka odvija interaktivno i veoma slično komunikaciji između dva čoveka. To se postiže uz pomoć platforme koja poseduje napredan mehanizam za vođenje razgovora i sve je napravljeno domaćom pameću. Platforma se integriše sa bilo kojim core sistemom unutar kompanije, tako da bot korisnicima može da pomogne u bilo čemu i veoma nalik akcijama koje može da uradi sâm čovek – ali znatno brže i preciznije. Bot biva dostupan za komunikaciju na bilo kom kanalu, danas popularnim Viber, Skype, Facebook Messenger, ili putem nekog namenskog kanala, kao što je web chat.

Već sada nekoliko domaćih i nekoliko inostranih kompanija primenjuje Weaver platforma u poslovanju, a s obzirom da slična rešenja ne postoje u širem regionu, srpski proizvod se dobro pozicionira. Inženjeri iz kompanije Saga su još jednom pokazali da ni po čemu ne zaostaju u odnosu na kolege koje rade na najnaprednijim tržištima.

Jednostavan način komunikacije i korišćenja servisa ruši barijere između komplikovanog interfejsa aplikacija i ljudi kojima je servis neophodan. Važno je napomenuti da je u potpunosti podržan srpski jezik, podržani su i mnogi drugi, ali srpski jezik predstavlja poseban izazov i dostignuće zbog svoje složenosti i izuzetno malog broja korisnika na svetskom nivou. Sve napisano stavlja Weaver platformu rame uz rame sa svetskim liderima iz oblasti veštačke inteligencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: