Mesec dobija prvu 4G mrežu

Vodafon i Nokia će u saradnji sa Audijem pokrenuti rovere na Mesecu koji će skupljati naučne podatke i snimati površinu Meseca.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

12:23

Mesec dobija prvu 4G mrežu

Mesec će tako sledeće godine dobiti svoju prvu 4G mrežu, tačno pola veka otkako je astronaut NASA-e Nil Armstrong napravio „veliki korak za čovečanstvo“.

Inženjeri Vodafona će izgraditi energetski ekonomičnu mrežu koristeći Nokijin hardver kojim će pokrenuti rovere marke Audi. Roveri će potom istraživati površinu Meseca, a podatke i snimke slati na Zemlju.

Vodafon se nada da će tako napraviti prvu mrežu u svemiru koja će emitovati HD livestream sa Meseca.

“Ovo je krucijalni korak za istraživanje Sunčevog sistema. Da bi ljudi mogli da putuju u svemir prvo moramo da razvijemo infrastrukturu izvan našeg doma, tačnije planete“, kaže Robert Bohme, izvršni direktor i osnivač PTScientists.

Kompanija PTScientists će koristiti usluge rakete Falkon 9 kako bi stigla do Meseca, a koja će poleteti iz Kejp Kanaverala na Floridi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: