"Internet ne sme da bude dostupan svima, uništava moral i psihu"

Ruski Nobelovac Žores Alferov apeluje da se mora ograničiti pristup internetu zbog što neprestani pristup informacijama oštećuje moralne norme i mentalno zdravlje ljudi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2018.

15:31

foto: getty

“Internet mora imati granice i ne sme biti dostupan svima“, rekao je Alferov za „Rossiiskaya Gazeta“ i dodao da nedostatak kontrole i restrikcija na internetu mogu uticati na ljudsko ponašanje i "oštetiti" javno-prihvaćen moral.

Njegova izjava je reakcija na istraživanje koje pokazuje da dve trećine odraslih Rusa ima nalog na društvenoj mreži, a polovina populacije svakodnevno ažurira svoj nalog. Najpopularnija mreža u Rusiji je Vkontakte i Odnoklassniki. Instagram se nalazi na trećem mestu.

U istom intervju kaže da ne očekuje sukob ljudske i veštačke inteligencije, ali ističe da je pogrešno u potpunosti verovati mašini.

Inače, Alferov je svetski priznat fizičar, član Ruske Akademije nauka i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2000. godine. Takođe je član Dume u kojoj predstavlja najveću opozicionu Komunističku partiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: