Cena kamere sa 400 megapiksela je neverovatna

Švedska kompanija Hasselblad, koja proizvodi digitalne kamere srednjeg formata, lansira svoj potpuno novi hit koji može snimiti fotografije do 400 megapiksela. Kao i tehnologija koja se nalazi unutra, i cena je prilično izvanredna.

Izvor: imagazin.rs

Petak, 19.01.2018.

14:13

Default images

Očigledno je da nemaju svi kameru koja vredi 48.000 evra koja može da snima fotografije do 400 megapiksela. Hasselblad je jedna od vodećih kompanija u svetu fotografije već 75 godina. H6D-400C MS model koji će biti lansiran u martu, sadrži tehnologiju koju teško da ćete moći uskoro da koristite.

Prethodnik ovog modela mogao je da snimi 200 megapiksela. Novi kvalitet su postigli pomoću multi-shot tehnologije koja je zamenila smešno velike senzore. Kao što možete videti na slici iznad, pomeraju senzor kako bi povećali gustinu piksela. Da biste dobili sliku od 400MP, potrebno je pomeriti 6 različitih slika.

Fotoaparat snima četiri fotografije od 100MP koje su pomerene za 1 piksel, zatim dve koje su pomerene za pola piksela. Rezultat je 16-bitna TIFF slika sa rezolucijom 23.200 x 17.400, što znači veličinu datoteke od 2.4GB.

S obzirom na to da kamera snima 6 fotografija u nizu, ne može fotografisati objekte u pokretu, uglavnom zbog toga što bi trebalo da bude povezana sa vašim računarom pomoću kabla.

Ovakvi uređaji koriste se za fotografisanje pejzaža i modne fotografije. Senzor slike je prilično veliki – do 6 x 9 centimetara. U slučaju drugih kamera sa promenjivim objektivima i senzorom punog okvira, ovaj broj je oko 24 x 36 milimetara.

Dovoljno je da pogledate snimljene fotografije kako biste zaključili da je ova kamera namenjena izrazito maloj ciljnoj grupi. Bez obzira da li je reč o umetnosti ili primenjenoj fotografiji, većina fotografa nema priliku da koristi uređaj poput ovog tokom svoje karijere, piše "iMagazin"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: