Procurili u javnost podaci 31 miliona korisnika AI.typea

Od 40 miliona korisnika virtuelne tastature AI.type na Android i iOS platformama, čak 31 milion korisničkih podataka “procurio” je sa servera kompanije.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Četvrtak, 07.12.2017.

13:30

Procurili u javnost podaci 31 miliona korisnika AI.typea
Foto: Thinkstock

Još neverovatnije zvuči da Ejtan Fitusi, saosnivač aplikacije AI.type, na serveru drži navedene korisničke podatke u tekstualnom obliku, bez ikakve zaštite.

Hakerima je tako postalo dostupno ukupno 577 GB korisničkih podataka, mada nije objavljeno koliko je korisničkih podataka ukradeno i preuzeto sa servera kompanije.

Ime i prezime, e-mail adrese i lokacija samo su neki od podataka koji su su bili “vezani” za svaki korisnički nalog. U mnogim “poljima” nalazili su se i znatno detaljniji unosi, poput IMEI uređaja s kojeg se pristupalo tastaturi AI.type, IP adrese korisnika, podataka o njihovim nalozima na Google uslugama, telefonskim brojevima svih njihovih kontakata, datuma rođenja, pola…

Iako je AI.type od samog početka tvrdio da aplikacija ne sakuplja nikakve korisničke podatke, ispostavilo se da to nije istina, jer je u jednoj od baza pronađeno 8.6 miliona podataka koji su zabeleženi upravo kao unosi u AI.type.

Reč je o brojevima telefona, lozinkama, e-mail adresama, internet adresama… Tu je i baza od 10.7 miliona e-mail adresa, kao i jedna u kojoj je uskladišteno čak 374.6 miliona telefonskih brojeva.

Nakon što je portal ZDNet objavio ovu neprijatnu priču, AI.type je saopštio da je kompanija dodatno zaštitila sve korisničke podatke.

Navodno je reč o bazama koje sadrže podatke Android korisnika, dok su oni koji su AI.type koristili na Appleovom iOS-u navodno bezbedni.

Ipak, svima se preporučuje da odmah promene svoje lozinke na svim uređajima na kojima su koristili tu virtuelnu tastaturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: