Želite da postanete programer? Ovo je 15 najpopularnijih jezika

Ukoliko želite da počnete da se bavite programiranjem, ne bi bilo loše da saznate ponešto o najpopularnijim programskim jezicima na svetu.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

17:15

Želite da postanete programer? Ovo je 15 najpopularnijih jezika
Foto: Thinkstock

Popularni servis za deljenje koda GitHub trenutno ima 24 miliona korisnika u više od 200 zemalja sveta, koji koriste 337 različitih programskih jezika, prenosi Business Insider.

Predstavljamo 15 najpopularnijih:

#15: Objective-C

Nastao kao proširenje programskog jezika C, Objective-C i dalje je jedan od najpopularnijih načina za izradu iPhone aplikacija.

#14: Scala

Objavljen 2004. godine, ovaj programskih jezik alternativa je Javi, a predstavlja pogodniji način za razvoj softvera na velikoj skali.

#13: Swift

Kada je predstavio Swift 2014. godine, Apple je rekao da je reč o jeziku za lakšu izradu softvera.

#12: Shell

Reč je o skriptovnom jeziku koji izdaje komande operativnom sistemu da automatski pokrene prethodno dizajniranu listu komandi. Na primer, možete izdati naredbu operativnom sistemu da sve .bmp fajlove pretvori u .jpg fajlove kad god se pokrene.

#11: TypeScript

Stvorio ga je Microsoft 2012. godine, a podseća na JavaScript. Namenjen je izradi velikih aplikacija.

#10: C

Jedan od najstarijih programskih jezika na svetu i dalje je u upotrebi. Nastao je 1970. godine.

#9: Go

Google je prvobitno stvorio Go sa ciljem građenja sistema na ogromnoj skali, neophodnih za funkcionisanje najpopularnijeg pretraživača na svetu. Od tada je postao hit među developerima koji žele da eksperimentišu sa tom sposobnošću.

#8: C#

Još jedan programski jezik čiji je tvorac Microsoft. Rival je popularnoj Javi, a većinom se koristi za razvoj poslovnog softvera.

#7: CSS

Cascading Style Sheets ili CSS predstavlja jezik koji se naširoko koristi za dizajniranje web sajtova.

#6: C++

Prvobitno stvoren 1983. kao proširenje programskog jezika C, C++ se nalazi svuda - od desktop web aplikacija do infrastrukture servera.

#5: PHP

Jedan od najpopularnijih programskih jezika kada je reč razvoju web sajtova. Dovoljno je napomenuti da ga koriste Yahoo i Facebook.

#4: Ruby

Mnogi developeri smatraju Ruby izuzetno lakim za čitanje i pisanje. Rails, Rubyjev razvojni okvir za web, takođe je popularan. Zvanični moto ovog programskog jezika je "Programerov najbolji prijatelj".

#3: Java

Nastao je 1991. godine kao programski jezik namenjen stvaranju interakcivnih televizijskih sistema. Njegovog tvorca, kompaniju Sun Microsystems, kupio je Oracle, koji mu je dao "vetar u leđa". Java je danas jedan od najpopularnijih jezika za izradu Android aplikacija.

#2: Python

Iako je nastao davne 1989, Python je i dalje vrlo popularan zbog izuzetne čitljivosti koda. Mnogi programeri ga smatraju jednim od najlakših programskih jezika za početnike.

#1: JavaScript

Uprkos sličnim nazivima, JavaScript nije isto što i Java. Reč je o osnovi modernih web stranica, odnosno programskom jeziku zaslužnom za njihovu interaktivnost. Ipak, ovaj program usporava web pregledače, a korisnike ponekad izlaže bezbednosnim rizicima.

Lista relativne popularnosti ovih jezika izgleda ovako:

Foto: GitHub

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: