Kako Tim Kuk planira da promeni svet?

Apple je, između ostalog, na nedavnom predstavljanju iPhone 8/8 PLus i iPhone X telefona, predstavio i novu tehnologiju ARKit koja prenosi viruelne objekte u stvaran svet. Ova tehnologija je revolucionarna baš kao što je pre deset godina bio iPhone, kaže Tim Kuk za britanski list "Independent".

Izvor: Independent

Sreda, 11.10.2017.

17:27

Kako Tim Kuk planira da promeni svet?
Foto: Gettyimages

Apple stoji iza njega, kao i iza misije da svet učini boljim i barem malo magičnijim mestom, kaže Kuk.

To čini zahvaljujući proširenoj realnosti koja funkcioniše tako što ispituje i mapira stvarni svet, a onda u njega smešta virtuelne objekte.

Apple-ov novi ARKit radi tako što preko iPhone-a dobija detaljnu fotografiju okruženja, što omogućava developerima da u njemu osmisle virtuelne objekte.

Jedan dobar primer nove tehnologije je nova IKEA aplikacija, koja omogućava ljudima da u sopstvenom stanu isprobaju virtuelni nameštaj koji žele da kupe, pomeraju ga i menjaju.

Kuk kaže da će zahvaljujući tome i sam proces kupovine biti potpuno izmenjen i to u svim aspektima trgovine.

Proširena realnost, prema njegovom mišljenju, spaja tradicionalnu i onlajn kupovinu, tako što "oživljava" proizvod u udobnosti doma kupca.

Aplikacije zasnovane na proširenoj realnosti se prave i za obrazovanje, biznis i navigaciju, a Kuk smatra će ih koristiti doslovno svi.

Kuk ističe da Apple ne stvara aplikacije za proširenu realnost, nego okvir u vidu senzora i softvera, zahvaljujući čemu programeri sami osmišljavaju dodatke za mobilne telefone.

"Želimo da skinemo teret složenosti softvera i da omogućimo ljudima da dobijaju dobre ideje", kaže Kuk.

Svaki developer koji pravi aplikacije za iPhone sada može da koristi ARKit i s lakoćom napravi virtuelni svet za nekoliko nedelja.

"To znači da Apple može da posadi mnogo semena", kaže Kuk, budući da na Apple platformi radi više od 15 miliona developera širom sveta.

"Naša konkurencija pokušava da oponaša ono što smo mi uradili", kaže Greg Josvijak, potpredsednik kompanije za iOS, iPad i iPhone marketing. "Ali oni to ne rade u ovim razmerama".

Android je veći, ali je fragmentisan, tako da Google ne može da zna koliko dugo je potrebno da nove aplikacije stignu na telefone. A pošto su Apple i Samsung u trci za prvo mesto na svetskom tržištu, jasno je zašto kompanija iz Kupertina tako predano radi na projektu koji bi trebalo da joj donese prednost.

U prilog Apple-u ide i to što je jedina kompanija koja pravi i softver i hardver za svoje telefone. Google to čini sa svojom Pixel linijom, koja ima dobre VR opcije, ali ti telefoni se ne prodaju u velikim količinama.

Apple-ova konkurencija tako ne može da kontroliše i hardver i softver. "Apple integriše i jedno i drugo, dok App Store pokriva stranu servera. Mislim da će ovo teško pasti drugim igračima", kaže Kuk.

On priznaje da je bio skeptičan, kad je App Store lansiran i sada ga upoređuje sa proširenom realnošću.

"Ljudi su mislili da aplikacije neće zaživeti, a onda su malo po malo počele da se javljaju. Onda je došlo do eksponencijalnog rasta i sada svoj život ne možete ni da zamislite bez aplikacija. Na aplikacijama je vaše zdravlje, vaše finansije, vaša kupovina, vesti koje čitate, zabava... sve. Tako će biti i sa proširenom realnošću".

Zasad, ARKit živi samo na iOS-u i može da se koristi samo na iPhone-u i iPad-u.

"Uređaji moraju da imaju jake procesore i mnogo različitih senzora, kako bi obavljali ovakve zadatke. Pošto sve to imaju na iPhone-u, developeri odmah mogu da računaju na stotine miliona potencijalnih mušterija. Da je na drugom uređaju, onda nikad ne biste imali komercijalnu korist", kaže Kuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: