Mask kritikovao Google: "To uopšte ne izgleda bezazleno"

Ideja o kameri čija veštačka inteligencija sama odlučuje šta će, koga i kada snimati, nije se baš svidela Elonu Masku!

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Sreda, 11.10.2017.

08:35

Mask kritikovao Google:
Foto: Getty

Neki od brojnih komentara u vezi sa novom Googleovom kamerom Clips kažu da je ovo jeziva i invazivna kamera koja je opasnost za privatnost korisnika, ali bi za neke ljude, poput roditelja i vlasnika kućnih ljubimaca, mogla biti zanimljiva i korisna.

Reč je o minijaturnoj kamere koja sama snima kratke videozapise i fotografije ljudi (koristi tehnologiju prepoznavanja lica) i događaja za koje proceni, odnosno, za koje veštačka inteligencija proceni, da bi mogli biti zanimljivi njenom vlasniku.

Jedna od Googleovih ideja bila je da, umesto konstantnog prekidanja igre s najmlađim kako bi ih snimili telefonom, roditelji mogu neometano da se igraju i uživaju sa decom, a Clips će sve vreme snimati fotografije i videozapisa kako bi zabeležili te trenutke porodične zabave.

Sama ideja nije loša, ali se mnogima ne sviđa što će decu sve vreme posmatrati kamera, tj. veštačka inteligencija koja će odlučiti koje su trenutci najzanimljiviji i koje će snimiti. Jedan od kritičara ove kamere jeste i Elon Mask, koji je ionako jako oprezan kada je u pitanju veštačka inteligencija za koju smatra da bi mogla uništiti čovečanstvo ili izazvati novi svetski rat.

Komentarišući objavu na Twitteru The Vergea o Clipsu u kojoj je napisano kako ova kamera koristi veštačku inteligenciju za automatsko snimanje fotografije, Mask je napisao kako to uopšte ne izgleda nevino. Mask smatra kako je reč o Googleovom otvorenom i javnom zanemarivanju privatnosti. Za komentar su pitali i ekipu iz Googlea, ali oni nisu želeli da govore o Masku.

Ipak, iz kompanije su podsetili kako Clips ništa ne radi bez znanja vlasnika kamere i kako su veštačka inteligencija i mašinsko učenje (kamera uči navike korisnika kako bi mogla snimati što bolje fotografije) vezani isključivo uz sam uređaj i nije povezana s internetom kako bi se snimljeni sadržaj prebacio na Google.

Kao i na klasičnim digitalcima, sav snimljeni sadržaj ostaje na samoj kameri, sve dok sam korisnik ne odluči da fotografije i videozapise prebaci na telefon ili računar, odnosno objavi na internetu ili podeli na društvenim mrežama.

Iako ova kamera nikada neće sama podeliti fotografije i videozapise s Googleom, Facebookom ili drugim mrežama, već to mora da uradi sam korisnik, za mnoge je ovo samo još jedan korak prema društvu u kojem smo stalno pod prismotrom nekih objektiva – ne samo nadzornih kamera koje se sve više postavljaju na ulicama i pametnih telefona, već ova kamera može ceo dan pratiti ljude, njihovu decu i kućne ljubimce i sama odlučiti šta će snimiti tako da sve što radite tokom dana unutar četiri zida svoje kuće može biti snimljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: