"Ko bude gledao klipove ISIS-a, u zatvor na 15 godina"

Ljudi koji često budu gledali teroristički sadržaj sa svojih kompjutera mogli bi da se suoče sa kaznom zatvora od 15 godina, navela je britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud.

Izvor: B92

Utorak, 03.10.2017.

11:15

foto: thinkstock

Kako kaže, u Britaniji će uskoro doći do promene zakona kada su u pitanju onlajn aktivnosti stanovnika. Zbog porasta terorizma, svako ko bude gledao sadržaj koji uključuje propagandne aktivnosti ISIS-a i to bude ponavljao suočiće se za velikom zatvorskom kaznom.

“Oni koji budu gledali kako se pravi bomba, posećivali sajtove terorističkih organizacija suočiće se sa zakonom. Trenutno postoji rupa u zakonu oko materijala koji se gleda i onog koji se preuzima. Izmene u zakonu će omogućiti policiji da bude u korak sa ponašanjem na internetu i da radi na prevenciji terorizma“, rekla je.

Ona je istakla da bi akademici, novinari i pripadnici još nekoliko profesija imali opravdanje ukoliko bi se njihovo ime našlo na listi posetilaca sumnjivih sajtova, kao i da će biti „oprošteno“ i onima koji slučajno preko reklama dođu na ovakve sajtove.

Maksimalna kazna zatvora sa kojom bi se ljubitelji ovakvog sadržaja mogli suočiti biće 15 godina zatvora.

U poslednjih 12 meseci, objavljeno je 67 hiljada tvitova iz Velike Britanije koji promovišu ISIS. Vladi će pomoći i internet kompanije koje aktivno rade na suzbijanju ovakvog sadržaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: