Voćni senzor za bolju svežinu voća

Senzor u obliku voća ubuduće bi mogao da bude od velike pomoći kargo kompanijama. Uređaj čiji izgled, oblik i veličina podsećaju na pravo voće, pakuje se zajedno sa voćem tokom transporta i pažljivo meri njegovu temperaturu.

Izvor: bbc.com

Petak, 24.03.2017.

12:24

Voćni senzor za bolju svežinu voća
Thinkstock

Proizvodi se u obliku pomorandže, jabuke, banane, manga i drugog voća. Senzor upozorava prevoznike na probleme sa hlađenjem tokom transporta i tako i omogućuje da se na vreme reaguju ako nešto pođe kako ne treba.

Projekat, iza koga stoji Švajcarska savezna laboratorija za materijale, nauku i tehnologiju (EMPA), se još uvek nalazi u probnoj fazi.

Da bi postigao karakteristike pravog voća, tim naučnika je rendgenom skenirao pravo voće i prema njegovim karakteristikama modelovao oblik i teksturu "voća" u kome se nalazi čip. Na osnovu toga, određena je tačna kompozicija i struktura voća, koja je detaljno testirana u laboratorijskim uslovima. Potom je svaka senzorska "voćka" kompjuterski modelovana i odštampana 3D štampačem.

"Ako nešto, tokom transporta, pođe kako ne treba, dobavljači će u trenutku moći da uoče nedostatak i otklone problem sa temperaturom. Nadamo se da će to doprineti boljem poštovanju sanitarnih propisa", rekao je za BBC vođa projekta doktor Tijs Defraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: