Wikipedija zabranila korišćenje najčitanijeg portala na svetu

Urednici Wikipedije odlučili su da zabrane britanski "Dejli mejl" kao prihvatljiv izvor na svojim stranicama, i proglasili tu medijsku grupu 'uglavnom nepouzdanom', piše Gardijan.

Izvor: B92

Petak, 10.02.2017.

10:45

Wikipedija zabranila korišćenje najčitanijeg portala na svetu
Foto: Gettyimages

Reč je o prvom slučaju zabrane korišćenja sadržaja neke medijske kuće od osnivanja ove besplatne online enciklopedije. Čak je i "Foks njuz" i " Raša tudej", čiji je sadržaj često upitan, dozvoljeno koristiti kao izvore u člancima.

Urednici su se odlučili na ovaj potez zbog reputacije koju "Dejli mejl" ima kao medij - 'slabo proverava činjenice, fokusira se na senzacionalizam, pa čak i na izmišljanje', navodi se.

Iako će i dalje biti moguće postavljati linkove ka onlajn izdanjima "Dejli mejla" kada je reč o članaku o toj publikaciji ili nekom od njenih novinara, ukoliko korisnik pokuša da navede "Dejli mejl" kao izvor informacije, pojaviće se obaveštenje da ga ne bi trebalo koristiti, već da bi trebalo pronaći alternativni izvor.

Niko iz "Dejli mejla", čije je onlajn izdanje najčitaniji portal štampane publikacije na svetu, za sada nije komentarisao odluku urednika Wikipedije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: