HARDWARE: Asus Strix Gaming RX460 i RX480

Već smo se susreli s većinom čipova iz nove Radeon porodice, ali tek sada nam dolazi prvi RX480 koji nije referentnog dizajna.

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2016.

22:08

HARDWARE: Asus Strix Gaming RX460 i RX480
Foto: YouTubeScreenshot

Piše: klanrur.rs

Uz njega su probali i najpristupačniju karticu iz porodice, RX460, a s obzirom da su oba modela u Asus Strix izvedbi jasno je da gađamo sam vrh ponude.

Asus Strix Gaming RX460 4GB

S obzirom da Radeon RX460 ne postoje kao referentne kartice ovo je već drugi model s kojim se susrećemo a da je fabrički overklokovan i njegov radni takt je 1256 MHz u OC modu. Sama kartica ovo vrlo lako podnosi jer je opremljena sa dobrim hladnjakom i dva odlična ventilatora koji sasvim adekvatno odvode toplotu i ne prave previše buke. Dodatna pogodnost koju nudi Asus je i takozvani FanConnect priključak što u suštini znači da su na samu karticu stavili jedan 4-pinski priključak za ventilator za kućište. To je jako dobro jer ovakav konektor ima mogućnost kontrole broja obrtaja ventilatora u kućištu pa će ukoliko nema opterećenja na kartici on biti minimizovan, a kada krenete da se ozbiljno igrate onda će i ventilator u kućištu biti sinhronizovan sa vašim kulerom na grafičkoj, zaista nam se svidela ova opcija. Kartica je opremljena i dodatnim konektorom za napajanje sa 6 pinova a od izlaza se tu nalaze po jedan DVI-D, Displayport i HDMI. Na ovo obratite pažnju ukoliko imate stariji monitor sa standardnim VGA (D-SUB) konektorom. Za vizuelni doživljaj se pobrinuo Asus Aura lightning koji osvetljava Republic of Gamers logo na kartici. Preko priloženog softvera možete podešavati boju i intenzitet osvetljenja kao i da li će reagovati na neke spoljne uticaje, na primer muziku ili prosto menjati boju u zavisnosti od opretećenja kartice. U paketu se dobija i nekoliko ROG brendiranih sitnica kao što su vezice za kablove i nalepnice kao i kod za World of Warships, ali samo za nove naloge.

Asus Strix Gaming RX480 8GB

Osnovna zamerka na referentni dizajn Radeon RX480 kartica je zapravo bio na sistem hlađenja – previše je bučan i dozvoljava previše velike temperature kartice i okolnih komponenti kućišta. Zato i dalje ne preporučujemo ovo kao opciju ukoliko razmatrate ovaj model već da gledate nereferentne kartice koje su počele da se pojavljuju i kod nas na tržištu pa smo s nestrpljenjem hteli da probamo baš verovatno jednu od najboljih – Asus Strix. Prvo što treba primetiti jeste da je ovo zaista ogromna kartica, ima čak tri velika ventilatora i dugačka je čitavih 30 centimetara. Dakle imaće problema da stane i u dobar broj midi tower kućišta, a vlasnici manjih modela ne mogu ni da sanjaju da je uguraju. U svakom slučaju pre kupovine ovog modela je obavezno proveriti prostor u kućištu, pogotovu ako naručujete preko interneta, da ne bi posle ispalo da morate i kućište promeniti.

Ono što je odlična stvar u celoj priči jeste što velike dimenzije kulera i tri ventilatora omogućavaju zaista odlično i hlađenje. To je dodatno unapređeno nekim opcijama koje sam Asus nudi. Pre svega bismo pohvalili činjenicu da se do 60 C ventilatori uopšte i ne vrte, tako da je kartica potpuno bešumna u svim oblastima primene osim igranja što je vrlo dobro ako na primer volite da ostavite računar preko noći da nešto skida s interneta i slično. S druge strane pod punim opterećenjem kartica jeste za nijansu bučnija od nekih modela sa Nvidia čipovima, ali deluje da je to pre svega zbog toga što su inženjeri iz Asusa stavili kao idealnu temperaturu negde oko 65 C, što ventilatori pokušavaju i da dostignu. Ako se taj prag ručno pomeri na recimo 75 C ventilatori su mnogo tiši i tada je nivo buke praktično pa zanemarljiv. Treba imati u vidu da je referentna kartica redovno dostizala 80 C pod opterećenjem tako da ovo svakako ne bi trebalo da bude neki dodatni napor a daje malo tišine. Ako vam to ipak nije prioritet naravno da je bolje da kartica radi na manjoj temperaturi. Tome pomaže i činjenica da ovaj model ima čak dva FanConnect konektora za ventilatore za kućište, odnosno omogućava još bolju sinhronizaciju hlađenja celog računara. Kartica upravo iz tog razloga dolazi i fabrički overklokovana na 1330 MHz u OC modu za sam čip (referentni RX480 radi na 1266 MHz).

Od vizuelnih karakteristika treba opet napomenuti i ovog puta još izraženiji Aura Lightning sistem kao i činjenicu da kartica celom dužinom zadnje strane ima masivni backplate koji je štiti od oštećenja ali i ovom zaista teškom modelu daje dodatnu dozu krutosti. Povezuje se s jednim 8-pinskim konektorom za dodatno napajanje a sa zadnje strane se nalaze dva HDMI, dva Displayport i jedan DVI-D izlazi. Ovo je jako dobro rešenje jer je u odnosu na referentni model jedan DP izlaz zamenjen sa HDMI baš zbog povezivanja VR uređaja a da bi mogao da vam ostane još jedan konektor za na primer televizor.

Performanse

Strix Radeoni su nekoliko procenata brži od standardnih kartica koje smo već testirali ali je njihova prednost pre svega u kvalitetu izrade. S druge strane kako vreme više odmiče nekako se vidi da su nove kartice bazirane na Polaris arhitekturi više prilagođene budućim izazovima kako od starijih kartica istog proizvođača ali i novijih od konkurencije. To se pre svega ogleda po pitanju naslova koji koriste DirectX 12 tehnologiju a kojih će u budućnosti biti sve više, ali i onih koji koriste Vulkan API, kao što je na primer novi Doom. Tako recimo RX460 kada pokreće Doom u Vulkan modu prestiže i kartice poput Nvidia GeForce GTX 960. S druge strane ako gledamo igre DirectX 12 igre poput Rise of The Tomb Raider ili Hitman RX480 je osetno snažniji od recimo konkurentskog GTX 1060. Zato smo i mi malo unapredili našu standardnu bateriju testova kako bismo uključili i igre koje iskorišćavaju mogućnosti novih Polaris Radeona.

Ono što je neki generalni stav jeste da je RX460 zaista trenutno idealna kartica za one koji žele da igraju online ili eSports igre jer ti naslovi zbog ideje o masovnosti nemaju prevelike grafičke zahteve. Može ona da potera i ostale naslove u Full HD rezoluciji ali ćete morati da pravite dosta kompromisa po pitanju količine detalja. RX480 sa druge strane je prava kartica za Full HD igranje i može bez problema da pokrene bilo koju igru danas a deluje da ima dosta rezerve i za budućnost pogotovu ako imamo u vidu naslove koji iskorišćavaju nove tehnologije. Takođe imajte u vidu da mi uvek objavljujemo prosečan broj frejmova u sekundi, minimalni broj može biti manji, odnosno možete osetiti manja usporenja na nekim komplikovanijim scenama u svakoj od igara.

Zaključak

Na kraju možemo samo primetiti da su ovo Radeoni kakve smo čekali – Asus je ponudio kvalitetne kartice koje ispunjavaju sve bitne uslove da bismo mogli da ih preporučimo. S druge strane Strix modeli uvek jesu nešto skuplji od konkurencije ali naš stav je oduvek bio i da to nadoknađuju svojim kvalitetom.

Testiranje:
Igra (average FPS 1920×1080) Max settings Asus Strix RX460 4GB Asus Strix RX480 8GB
Witcher 3 32.1 58.1
GTA V 62.3 143.3
Doom (Vulkan) 47.3 128.7
Rise of The Tomb Raider 34.1 70.2
Hitman 37.6 61.8


Test konfiguracija: Intel i7 4770, 16GB RAM, 700W napajanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: